Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 21:04 Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την Εύβοια

Άμεση αποκατάσταση των οικοσυσκευών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός…

Επίσκεψη στην πληγώμενη από την θεομηνία Εύβοια πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής, ανθρώπους απελπισμένους, αλλά και φωτεινά πρόσωπα νέων παιδιών που περιμένουν το κράτος για να δουν και πάλι να στήνεται το σπίτι τους, αντίκρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οδοιπορικό τους τα χαλάσματα που άφησαν πίσω τα μανιασμένα ρέματα των ποταμών που πλημμύρισαν.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την οδύνη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η πολιτεία θα είναι δίπλα τους, όπως και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους», ήταν οι πρώτες κουβέντες του πρωθυπουργού.

Συγχρόνως ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέχασε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων που μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πραγματοποιήσανε 96 απεγκλωβισμούς συμπολιτών μας, 46 την ώρα που εξελισσόταν αυτή η πλημμύρα.

«Το πρώτο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι οι πολίτες και οι περιουσίες τους. Θα φροντίσουμε να επανέλθει άμεσα η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση των περιοχών. Και αύριο θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, οι οποίες θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε αρχικά εναέρια αυτοψία των πληγεισών περιοχών με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Μετά την αυτοψία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αποστολή που τον συνόδευε μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στην Χαλκίδα, όπου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις ανάγκες της περιοχής και τα μέτρα στήριξης των κατοίκων. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος εκτός των κυβερνητικών στελεχών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Απόστολος Κουφός, ο Περιφερειακός Διοικητής Στερεάς Ελλάδας της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Σωτήρης Κορέλας, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Εύβοιας Πύραρχος Σίμος Αποστόλου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και οι τρεις Βουλευτές Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.

Σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους Δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, όπου αποφασίσθηκαν τα εξής μέτρα στήριξης:

Για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του Δήμου καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.

Για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε τη δέσμευση προς τον Περιφερειάρχη και τις δύο δημοτικές αρχές για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύδρευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.