Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Συλλήψεις μαθητών και γονιών για κατάληψη σχολείου - Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί - Μαθήματα το Πάσχα;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 08:05 Λαμία: Συλλήψεις μαθητών και γονιών για κατάληψη σχολείου - Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί - Μαθήματα το Πάσχα;

Στο αστυνομικό μέγαρο οδηγήθηκαν 9 ανήλικοι μαθητές και 8 από τους κηδεμόνες τους...

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τις καταλήψεις στα σχολεία της Φθιώτιδας δείχνει πως είναι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης.

Μετά την πρόσφατη επέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ, προχθές βράδυ σειρά είχε το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, το οποίο από τις 8:00΄ χθες βράδυ τελούσε υπό κατάληψη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε επέμβαση από την αστυνομία, παρουσία Εισαγγελέα και η κατάληψη έλαβε τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί μήνυση, η οποία υποβλήθηκε από μητέρα μαθήτριας του 1ου ΓΕΛ.

Στο χώρο του σχολείου βρέθηκαν 9 ανήλικοι μαθητές οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν με εντολή Εισαγγελέα και οι 8 από τους κηδεμόνες τους.

Τελικά στις 4:00΄ τα ξημερώματα μαθητές και γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.

Στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί

Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.

Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη εν όψει της εμφάνισης και πάλι του γνωστού φαινομένου της κατάληψης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε.

Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις "εξεζητημένης εγκληματικής" συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Συνεχίστε τις καταλήψεις και θα γίνουν μαθήματα το Πάσχα, λέει ο Υπουργός

Σαφή προειδοποίηση προς τους μαθητές απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, αν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα γίνουν μαθήματα και στις γιορτές του Πάσχα.

«Καταλήψεις παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται λίγο πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε ο υφυπουργός.

Προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει «να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα».

Πρόσθεσε: «Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε, επίσης πως «το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

Εντωμεταξύ με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αύριο 05/11 θα είναι κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων προκειμένου να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Με την απόφαση αυτή διαφωνεί η ΟΛΜΕ.