Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καύσωνας το τριήμερο - Πότε χαλάει ο καιρός

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 08:02 Καύσωνας το τριήμερο - Πότε χαλάει ο καιρός

Με καύσωνα θα μας αποχαιρετίσει ο Αύγουστος με τον υδράργυρο μάλιστα να φτάνει τους 40 βαθμούς στην ηπειρωτική Στερεά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο το Σαββατοκύριακο για να κορυφωθεί την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου (ακόμη και 41 βαθμούς σε κάποια ηπειρωτικά διαμερίσματα).

Αυτή η μεγάλη άνοδος θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστας Λούταμαζί με τα 40αρια θα έχουμε συγχρόνως λίβα. Διαχρονικά, οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές καταγράφονται στο τελείωμα ενός καύσωνα με το που εισβάλλει ο λίβας (π.χ Πάρνηθα, Μάτι κτλ).

Όσον αφορά τις πολυπόθητες βροχές που θα φέρουν την πρώτη φθινοπωρινή δροσιά, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά:

Γενική πρόγνωση

Με καύσωνα μας αποχαιρετάει ο Αύγουστος με τη θερμοκρασία το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη να φτάνει κατά τόπους τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Κορύφωση της ζέστης θα έχουμε την Τρίτη, η οποία θέλει μεγάλη προσοχή καθώς λόγω της επικράτησης ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων (μαϊστρος) που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης θα έχουμε από την Τετάρτη. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στην Ήπειρο και Μακεδονία το μεσημέρι-απόγευμα. Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή (4-6 Σεπτεμβρίου) θα επηρεαστεί και η κεντρική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Σαββατοκύριακο το μελτέμι στο Αιγαίο θα φτάνει τα 4-5 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38-39 βαθμούς.

Τη Δευτέρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη σχετική υγρασία θα φέρει έντονη δυσφορία, ειδικά στη δυτική Ελλάδα. Στην κεντρική Στερεά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Τρίτη θα κορυφωθεί το κύμα καύσωνα καθώς θα επικρατήσουν ξηροί ΒΔ άνεμοι (λίβας) που θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 40 και πιθανόν τοπικά 41 βαθμούς. Στην κεντρική Στερεά θα δούμε 40άρια στα εσωτερικά τμήματα, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 34-35 βαθμούς λόγω της θαλάσσιας αύρας. Σημειώνεται ότι η ζέστη στις περιοχές κοντά στη θάλασσα θα είναι εξίσου έντονη λόγω της αυξημένης υγρασίας.