Περιφερειακό: Ένταση αλλά και συμφωνία για την αποκατάσταση των υποδομών στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 08:17 Περιφερειακό: Ένταση αλλά και συμφωνία για την αποκατάσταση των υποδομών στην Εύβοια

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στη Χαλκίδα, η 8η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς.

Οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Θεομηνία της Εύβοιας της 9ης Αυγούστου, ήταν το κυρίαρχο θέμα, για αυτό και η συνεδρίαση μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα της πληγείσας Περιφερειακής Ενότητας.

Εκεί συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσαπίων, καθώς και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Εμπορικού Εύβοιας, Τεχνικού Επιμελητηρίου π.τ. Εύβοιας και Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας - Βοιωτίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους φορείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή, όσο και στις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών.

Επίσης παρευρέθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέλυσε το πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο, καθώς και την πρόταση ενός ερευνητικού έργου, με στόχο την καταγραφή κινδύνων και την σύνθεση προτάσεων για τη στρατηγικού επιπέδου αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.

Στις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, πέρασαν κατά πλειοψηφία, 4 νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 74,5 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας της Περιφέρειας, των πληγέντων Δήμων και του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Από την πλευρά της μειοψηφίας πάντως δεν έλειψαν οι ανεβασμένοι τόνοι και η έντονη κριτική, για το θέμα των καταστροφών, υπήρχε ωστόσο κοινή πρόθεση για την αποκατάσταση των ζημιών και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας για επανεκκίνηση. Η κατανομή του χρόνου από τον Πρόεδρο Ηλία Σανίδα που όταν χρειάστηκε έπαιξε και πυροσβεστικό ρόλο, βοήθησε στο να ολοκληρωθεί μια πολύ σοβαρή κουβέντα για την αντιμετώπιση όσων άφησε πίσω η κακοκαιρία, αλλά και να συζητηθούν στον υπόλοιπο χρόνο, ακόμη 24 θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.

Μετά τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή μας συνεδρίαση στη Χαλκίδα, έγινε στον απόηχο της μεγάλης δοκιμασίας που ζήσαμε στον τόπο μας.

Μιλήσαμε αναλυτικά για το πριν, για το σήμερα και κυρίως για το αύριο. Πήραμε αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης, για τις αποζημιώσεις των πολιτών, για τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία.       

Δε μας αρκεί η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Δεν μας φτάνει η συμβατικού τύπου, συνήθης αντιπλημμυρική προστασία. Οδηγούμαστε ακόμη πιο εμφατικά στις προϋπάρχουσες διεκδικήσεις μας, όπως το φράγμα Ψαχνών και η μελέτη του φράγματος Λήλαντα. Πορευόμαστε σε στρατηγικές επιλογές, όπως η πλήρης διάνοιξη των εκβολών του Λήλαντα.

Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας, των υποδομών και του περιβάλλοντος είναι και πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση