Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγιώτης Φλιώκας: «Θέλουμε να δώσουμε στον τοπικό έμπορο τη φωνή που του λείπει»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 08:40 Παναγιώτης Φλιώκας: «Θέλουμε να δώσουμε στον τοπικό έμπορο τη φωνή που του λείπει»

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και επικεφαλής της ομάδας «Λαμία ο τόπος μας»…

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου διεκδικούν την ψήφο των εμπόρων της Λαμίας για το Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Ένας σύλλογος που έχει συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής (έτος ίδρυσης 1914) και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για την ομάδα «Λαμία ο τόπος μας» που αποτελείται από πολύ γνωστά ονόματα του Εμπορικού κόσμου και ζητάει την ψήφο σας για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δυνατού και ανεξάρτητου Εμπορικού Συλλόγου με άποψη για το σήμερα και το αύριο της πόλης στην οποία μεγάλωσαν και αγαπάνε.

Επικεφαλής της προσπάθειας, είναι ο γνωστός έμπορος και εκλεγμένος στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Παναγιώτης Φλιώκας.

Ενόψει της κάλπης, είχαμε μια ενδιαφέρουσα, πιστεύω, συζήτηση - συνέντευξη με τον κ. Φλιώκα και του απευθύναμε ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο του εμπορικού κόσμου.

LR: Τι είναι αυτό που θέλετε και μπορείτε να αλλάξετε στο τοπικό εμπόριο; Τι το καινούριο μπορεί να περιμένει ο έμπορος από τη νέα ομάδα που διεκδικεί την ψήφο του;

ΑΠ: Εξ αρχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το εμπορικό γίγνεσθαι δεν μεταλλάσσετε από τη μια μέρα στην άλλη. Μεταβολές άμεσες γίνονται μόνο σε συνθήκες έκτακτες , τύπου οικονομικής κρίσης , πανδημίας πρόσφατα κτλ.

Είναι υποχρέωσή μας να καταστήσουμε σαφές προς όλους πως η εμπορική κοινότητα , μαζί με την εστίαση , είναι οι βασικοί επενδυτές στη τοπική οικονομία και θα πρέπει τα αιτήματά μας να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή.

Εμείς ως ομάδα έχουμε σαν κοινό στόχο να δώσουμε στον τοπικό έμπορο τη φωνή που του λείπει . Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας είναι το μοναδικό εργαλείο που έχει ο έμπορος για να επικοινωνήσει τις θέσεις του , να εκφράσει τους προβληματισμούς του και να αναλύσει τις προτάσεις του.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μαζική συμμετοχή και διαρκή επικοινωνία της διοίκησης με τα μέλη του.  Φροντίσαμε να το καταστήσουμε σαφές από τη σύστασή μας σε συνδυασμό και ευτυχώς ο εμπορικός κόσμος έδειξε να ανταποκρίνεται πλήρως στο κάλεσμά μας.

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν και χωρίς πολλά λόγια να επαναφέρουμε την ελπίδα στη σκέψη του εμπόρου.

LR: Εμπιστεύεται ο κόσμος την αγορά της Λαμίας; Και αν όχι γιατί;

ΑΠ: Θεωρούμε πως ναι , σε διαφορετική περίπτωση δε θα είχαμε λόγο ύπαρξης, ούτε σαν συνδυασμός αλλά ούτε και σαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στη πόλη της Λαμίας.

Διαρροές υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν , εμείς από τη πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να περάσουμε το μήνυμα στους καταναλωτές πως στηρίζοντας αποκλειστικά τον εμπορικό κόσμο της πόλης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο άμεσο μέλλον.

Φυσικά ο εμπορικός κόσμος θα πρέπει να ικανοποιεί με τη σειρά του της ανάγκες των καταναλωτών για να αυξάνεται η διάθεσή των για στήριξη της τοπικής αγοράς.

LR: Μπορεί το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο να ανταγωνιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο;

ΑΠ: Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια πραγματικότητα που δε θα ανακοπεί σε καμία περίπτωση. Όμως το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτι το διαφορετικό από το φυσικό κατάστημα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τη πλευρά των εμπόρων αλλά και από τη πλευρά των καταναλωτών .

Διέπετε από διαφορετικούς κανόνες , παρέχει διαφορετικές υπηρεσίες , οπότε η σύγκριση είναι μάταιη επί της αρχής,

Κατά τη γνώμη μου όλα τα φυσικά καταστήματα θα πρέπει να διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πιο ευρύ κοινό αλλά στο φυσικό κατάστημα οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο συνδυασμός και των δυο καταστημάτων να οδηγεί σε μια συνολικά υγιή επιχείρηση.

LR: Παρεμπόριο: Πόσο στοιχίζει στην τοπική οικονομία και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τις επιχειρήσεις σας και το καταναλωτικό κοινό;

ΑΠ: Καταρχήν θα πρέπει όταν λέμε παρεμπόριο να γνωρίζουμε σε τι αναφερόμαστε.

Η ακριβής ετοιμολογία του όρου παρεμπόριο είναι: κάθε συναλλαγή με αντικείμενο κάποιο προϊόν που έχει παραχθεί παράνομα ή έχει εισαχθεί από χώρες χαμηλού κόστους παράνομα ή ημινόμιμα, και διακινείται στην εγχώρια αγορά με παράνομες διαδικασίες.

Με βάση αυτό λοιπόν στη πόλη μας δεν υπάρχουν σε μεγάλη έκταση τέτοιες δράσεις.

Το παραεμπόριο όμως εντάσσεται στη συνολική παραοικονομία που περιλαμβάνει φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή .

Η εξάπλωση του φαινομένου είναι ραγδαία ακόμα από την προμνημονιακή εποχή αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό στη μνημονιακή εποχή καθώς συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και την υπερφορολόγιση. 

Η στενή συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές για τον περιορισμό του φαινομένου και την στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας αποτελεί μονόδρομο και ειδικά τώρα που η κατανάλωση είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

LR: Έχετε θέση για τις λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές; Οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της τοπικής αγοράς;

ΑΠ: Δυστυχώς για μια ακόμα φορά βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος . Το βασικό πρόβλημα της πτώσης της καταναλωτικής κίνησης είναι ο οικονομικός παράγοντας και όχι ο χρονικός. Χρόνο να βγει καταναλωτής να καλύψει τις ανάγκες του έχει, χρήματα δεν έχει και αυτό δε θα αλλάξει επειδή θα ανοίξουμε τις Κυριακές.

Αυτή η κίνηση επιβαρύνει εξαιρετικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , με επιπλέον κόστος λειτουργικό.

Από την άλλη πλευρά από τις 52 Κυριακές του έτους προαιρετικά είμαστε ανοιχτά τις 8 . Αν ακολουθούνται οι κανόνες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τη Κυριακή  το πρόβλημα δεν είναι τεράστιο και πιθανά για κάποιες επιχειρήσεις να έχει και θετικό αντίκτυπο.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η αφαίρεση απαραίτητου χρόνου ξεκούρασης σώματος και πνεύματος για τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους που καλούνται να βρίσκονται στις θέσεις τους αρκετές μέρες ακόμα σε ετήσια βάση δε θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη.

Το προαιρετικό όμως του νόμου δίνει στο καθένα μας τη δυνατότητα να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του και να αποφασίσει.

Όσον αφορά τις μεγάλες αλυσίδες , όσο θα ανεβαίνει η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού τόσο θα προσελκύονται μεγάλες αλυσίδες . Αυτές είναι έννοιες αλληλοεπιδρώσες και δε διαχωρίζονται.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως δεν αποκλείουν τη τοπική εμπορική κοινότητα, αυτό που χρειάζεται είναι η καλλιέργεια της κουλτούρας του καταναλωτή να ψάξει το προϊόν που τον ενδιαφέρει πρώτα στα τοπικά καταστήματα και μετά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πόλη μας είναι αυτάρκης και με πληθώρα επιλογών για οποιοδήποτε προϊόν ενδιαφέρει το καταναλωτή, πολλές φορές δε το προϊόν αυτό συνοδεύεται με πιο συμφέροντες κανόνες αγοράς απ` ότι σε ένα μεγάλο απρόσωπο κατάστημα.

Αυτό που συστήνω είναι έρευνα αγοράς στις τοπικές επιχειρήσεις και πραγματικά το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Η κατακλείδα μου είναι:

 Βοηθήστε τη τοπική αγορά και αυτή θα ανεβάσει το επίπεδο της πόλης μας σε πολύ υψηλά στρώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά , μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Οι υποψήφιοι

01. Νάγια Αγγελή Έμπορος - Αφοί Αγγελή & ΣΙΑ Ο.Ε.
02. Παναγιώτης Αναστασίου Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Ηλεκτρικών Ειδών & Ειδών Τεχνολογίας «Euronics Αναστασίου»
03. Παναγιώτης Αραμπόπουλος Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Ένδυσης «Bruno & Fabulous»
04. Ευάγγελος Δαμακόπουλος Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Ειδών «Electronet Δαμακόπουλος»
05. Χρήστος Δρούγας Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστημάτων Επώνυμης Ένδυσης «11oz»
06. Αθανάσιος Καρκάνης Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Επίπλων «Έπιπλο Καρκάνης»
07. Αθανάσιος Καταραχιάς Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστημάτων Παραδοσιακών Προϊόντων
08. Δημήτριος Κατσιγιάννης Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστημάτων Υποδημάτων «EI Primo»
09. Απόστολος Κατσόγιαννος Εμπόριο Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου & Λιπαντικών
10. Ηλίας Κεφαλάς Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Παιχνιδιών «Παιδική Χαρά»
11. Θωμάς Κοσμάς Έμπορος - Ιδιοκτήτης Κοσμηματοπωλείου «Θωμάς Κ. Κοσμάς»
12. Χριστίνα Κουρέπη Έμπορος - Ιδιοκτήτρια Καταστήματος Ειδών Υγιεινής, Επίπλων Μπάνιου & Υδραυλικών
13. Χρήστος Κουτσούκος Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Εμπορίας Επίπλων «Home & Style»
14. Κώστας Μυλωνάς Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Παιδικών Υποδημάτων «Joy»
15. Ανδρέας Παπανάγνου Έμπορος - Ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου «Επίπεδο Books»
16. Μελίτα (Μαρία) Σπηλιοπούλου Έμπορος - Ιδιοκτήτρια Καταστήματος Αθλητικών Ειδών «Δίχτυ Sports»
17. Νικόλ Τζούνη Έμπορος - Συνιδιοκτήτρια Καταστήματος Ένδυσης «NiRo Concept Store»
18. Παναγιώτα Τριανταφύλλου Έμπορος - Ιδιοκτήτρια Καταστήματος Εσωρούχων «Passion»
19. Παναγιώτης Φλιώκας Έμπορος - Ιδιοκτήτης Καταστήματος Ανδρικών & Γυναικείων Υποδημάτων «Fliokas Shoes»

Δείτε ένα βίντεο με την παρουσίαση των υποψηφίων για το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας: