Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια καινούρια αρχή: Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 08:07 Μια καινούρια αρχή: Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Η πρώτη μέρα του παιδιού στο δημοτικό σχολείο είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για τη ζωή του, καθώς σημαίνει αφενός τον αποχωρισμό του από την οικογένεια, και αφετέρου την ένταξή του σε ένα πιο δομημένο περιβάλλον, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες συγκριτικά με το νηπιαγωγείο.

Η μετάβαση σε ένα μεγαλύτερο σχολείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχογόνα για το παιδί, το οποίο ήδη από την πρώτη μέρα καλείται να διαχειριστεί το φόβο για το άγνωστο. Είναι πολύ πιθανό να τρομάζει από το μέγεθος του σχολικού χώρου, το πλήθος παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία είναι και μεγαλύτερα ηλικιακά, αλλά και από τους δασκάλους. Όλα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρα ερεθίσματα για ένα παιδί, που ως εκείνη τη στιγμή αισθανόταν ασφάλεια στο μικρόκοσμο του νηπιαγωγείου. Είναι σύνηθες φαινόμενο το παιδί να εκδηλώνει την επιθυμία του να επιστρέψει στο παλιό του σχολείο, σε μια προσπάθεια αντίστασης στην αλλαγή.

Επιπλέον, το παιδί ενδέχεται να προβληματίζεται σχετικά με την κοινωνικοποίησή του και να αναρωτιέται αν θα κάνει φίλους στο νέο του σχολείο. Η σχολική επίδοση αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που δημιουργεί πίεση στα παιδιά, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα στο σύστημα βαθμολόγησης και στη μελέτη στο σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνίσταται να γίνεται ένας διάλογος με το παιδί, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες του.

Η αρνητική αντίδραση κατά την είσοδο στο προαύλιο είναι επίσης φυσιολογική. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνήθως βιώνουν άγχος όταν χρειάζεται να αποχωριστούν τη μητέρα τους. Το άγχος αποχωρισμού συχνά αναγεννάται τις πρώτες μέρες της φοίτησης στην πρώτη δημοτικού, και εκδηλώνεται με έντονη απροθυμία του παιδιού να πάει στο σχολείο και κλάμα, θυμό και διαμαρτυρίες την ώρα της αποχώρησης του γονιού. Η διαβεβαίωση του γονιού για την επιστροφή του στο σχόλασμα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των γονιών τους. Αν, λοιπόν, ο γονιός καταβάλλεται από άγχος και νιώθει τύψεις που δε φροντίζει ο ίδιος το παιδί του, είναι πολύ πιθανό το παιδί να αφομοιώσει αυτή την ανασφάλεια και να εκλάβει ως αρνητική την εμπειρία στο σχολείο. Καλό είναι οι γονείς να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους και να στηρίξουν τα παιδιά τους στη νέα
τους αρχή.

Η προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ιδιοσυγκρασία του, η ωριμότητά του, η προετοιμασία που έχει λάβει από τους γονείς, αλλά και οι εμπειρίες αποχωρισμού κατά τα προηγούμενα χρόνια. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ώστε η εμπειρία του στο δημοτικό σχολείο να είναι πλέον θετική.

«Πρόσβασις»
Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών
Βύρωνος 29, 2ος & 4ος όροφος - Λαμία

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2231066103, 6932065658
Site: www.prosbasis.gr