Δειγματοληψίες και εδαφικές αναλύσεις στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 21:51 Δειγματοληψίες και εδαφικές αναλύσεις στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας

Βουρδάνος: «Στηρίζουμε εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων»…

Σε συνέχεια των επισκέψεων των κρατικών αξιωματούχων και τις συναντήσεις με τους  πληττόμενους παραγωγούς από την θεομηνία και τις συσκέψεις που ακολούθησαν στην Π.Ε. Εύβοιας με τους εκπροσώπους αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στο επόμενο βήμα υλοποίησης των δεσμεύσεών της, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Δημήτριο Βουρδάνο.

Ειδικότερα η Περιφέρεια δημοσιεύει τις οδηγίες δειγματοληψίας που προτείνει το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΕΛΓΟ) και πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εδαφολογικές αναλύσεις και στη συνέχεια να αποσταλούν στα κρατικά εδαφολογικά εργαστήρια της Λυκόβρυσης, Θέρμης, Σίνδου και Λάρισας. Για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο παραγωγός θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΔΑΟΚ Εύβοιας προκειμένου να δώσει τα στοιχεία του και να πάρει πληροφορίες για το πώς και πού θα αποστείλει τα δείγματά του (Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΔΑΟΚ : 22213 53908 και 22213 53910, κ. Σπαρτινός Στέφανος).

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»,  δρομολογεί την χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, καθώς επίσης ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ενδεικτικές δειγματοληψίες στις υποβαθμισμένες εκτάσεις γαιών. Η συμβουλευτική αντιμετώπιση αυτών των καλλιεργειών θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της γονιμότητας των χωραφιών που υπέστησαν ζημιές, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγική σύσταση του εδάφους.

«Στόχος όλων των ανωτέρω ενεργειών είναι η έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Να δοθούν οι λύσεις με άμεσα αποτελέσματα στους πληττόμενους παραγωγούς, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να εφοδιάζουν τις αγορές με τα ποιοτικά τους προϊόντα», δσημειώνει σχετικά ο κ. Βουρδάνος.

Οδηγίες Δειγματοληψίας για τους Παραγωγούς

Η δειγματοληψία θα γίνει με φτυάρι ή δειγματολήπτη. Ο παραγωγός θα κινηθεί στο χωράφι ακολουθώντας ένα νοητό S και θα πάρει έδαφος μέχρι τα 30 cm από τα σημεία που υποδεικνύονται στα παρακάτω σχήματα για δύο τύπους διαστάσεων χωραφιού. Το έδαφος που θα συλλεχθεί, θα αναμειχθεί και από το τελικό δείγμα θα παρθεί ποσότητα τόση που να γεμίζει μία κοινών διαστάσεων σακούλα σουπερμάρκετ (όχι πάνω από 4 - 5 κιλά έδαφος). Ένα δείγμα θα αντιστοιχεί περίπου σε 10 στρέμματα. Σε περίπτωση ανομοιομορφίας ή μικρότερης έκτασης του αγροτεμαχίου μπορεί να αντιστοιχεί μέχρι 5 στρέμματα. Σε περίπτωση που το χωράφι είναι για δενδρώδεις καλλιέργειες, θα δημιουργηθεί και δεύτερο μικτό δείγμα από το βάθος 30-60 cm.

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο παραγωγός θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη ΔΑΟΚ Εύβοιας προκειμένου να δώσει τα στοιχεία του και να πάρει πληροφορίες για το πώς και πού θα αποστείλει τα δείγματά του (Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΔΑΟΚ : 22213 53908 και 22213 53910, κ. Σπαρτινός Στέφανος).

Στη ΔΑΟΚ θα πρέπει να δώσει ο παραγωγός τα εξής στοιχεία:

- Όνομα :

- Επώνυμο :

- Όνομα Πατρός :

- Τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό/σταθερό) :

- Ε-mail :

- Αρ. Δελτίου Ταυτότητας :

- ΑΦΜ :

- Έκταση που αναλογεί στο δείγμα :   (στρέμματα στο περίπου)

- Καλλιέργεια : (όνομα καλλιέργειας με ένδειξη χειμερινή ή εαρινή και μήνα βασικής λίπανσης, π.χ. Σιτάρι, Χειμερινό, Νοέμβριος)

- Κωδικός ΟΣΔΕ :

- Συντεταγμένες από το κέντρο του χωραφιού: (αυτό θα το συμπληρώσει η ΔΑΟΚ από το Google Earth μετά από επίσκεψη του παραγωγού στη ΔΑΟΚ).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι παραγωγοί θα λάβουν από τη ΔΑΟΚ κωδικό για κάθε δείγμα τον οποίο θα πρέπει γράψουν σε δύο χαρτιά, το ένα θα μπει μέσα στη σακούλα και το άλλο θα κολληθεί με κολλητική ταινία (σελοτέιπ) έξω από τη σακούλα (ή μπορεί να γραφεί εξωτερικά με μαρκαδόρο).

Σημεία συγκέντρωσης δειγμάτων ανά περιοχή :

  • Τ.Κ. Πισσώνα ( Πισσώνας, Μίστρος, Πούρνος, Θεολόγος)

Πρόεδρος Τ.Κ. Πισσώνα κος Μπεληγιάννης Παναγιώτης

τηλέφωνο επικοινωνίας : 6936665763

              mail :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Τ.Κ. Τριάδας ( Τριάδα)

Πρόεδρος  Αγροτικού Συλλόγου κος Γκρινιάρης Αθανάσιος

τηλέφωνο επικοινωνίας :  6996181078

               mail :   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Τ.Κ. Ψαχνών (Ψαχνά & Καστέλλα)

              Εκπρόσωπος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κος Τζαβάρας Κωνσταντίνος

              τηλέφωνο επικοινωνίας : 6987096649

              mail :   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Τ.Κ. Πολιτικών ( Πολιτικά & Νεροτριβιά)

 Πρόεδρος Τ.Κ. Πολιτικών κος Γκίκας Δημήτριος

 τηλέφωνο επικοινωνίας : 6974822310

                mail :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Τ.Κ. Βασιλικού (Βασιλικό, Αφράτι, Φύλλα, Άγιος Νικόλαος – Μπούρτζι)

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Χαλκιδέων κος Κατσής Ιωάννης

τηλέφωνο επικοινωνίας : 6977458428

               mail :   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com