Κυκλώνας «Ιανός» - Τα νεότερα για Φθιώτιδα και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 09:54 Κυκλώνας «Ιανός» - Τα νεότερα για Φθιώτιδα και Στερεά

Άνεμοι μέχρι και 12 μποφόρ στα νησιά του Ιονίου και σφοδρές καταιγίδες…

Υπό στενή παρακολούθηση των επιστημόνων και όσων εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, βρίσκεται ο κυκλώνας «Ιανός» που θα πλήξει τη χώρα από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.

Έχοντας Βορειανατολική τροχιά σύμφωνα με τον συνεργάτη μας, Κώστα Λούτα αναμένεται να πλήξει πρώτα τα Επτάνησα (πλην Κέρκυρας) από το μεσημέρι της Πέμπτης, την Αιτωλοακαρνανία και τη δυτική Πελοπόννησο.

Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 11-12 μποφόρ συνοδεία καταρρακτώδους βροχόπτωσης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές και τη Στερεά Ελλάδα σημειώνονται τα εξής:

1) Πολύ έντονα και πιθανόν τοπικά ακραία φαινόμενα θα πλήξουν στη διάρκεια της Παρασκευής τη δυτική Πελοπόννησο και δυτική Στερεά (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία).

2)  Η ανατολική Στερεά γλιτώνει τα χειρότερα, ωστόσο από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες, όχι όμως κάτι το ακραίο.

Ειδικότερα: Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα ξεκινήσουν οι βροχές σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Φωκίδα, Αττική και  Εύβοια. Τα φαινόμενα στις περιοχές αυτές σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστεί η Αττική και η Εύβοια.

3) Στη διάρκεια του Σαββάτου οι βροχές στη Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και Αττική θα συνεχιστούν μέχρι περίπου το απόγευμα και θα έχουν ποτιστικό χαρακτήρα.

Ισχυρότατες βροχές στη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία - Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα

Καμπανάκι Χαρδαλιά για πιθανές πλημμύρες και καταστροφές
 
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές και η Πολιτική Προστασία σε όλες τις περιοχές που θα επισκεφθεί ο "Ιανός," ο μεσογειακός κυκλώνας.

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Δείτε το βίντεο:
Προσαρμοσμένη αναζήτηση