Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεχνώ... Αλλά θυμάμαι με τη βοήθεια της λογοθεραπείας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 13:07 Ξεχνώ... Αλλά θυμάμαι με τη βοήθεια της λογοθεραπείας

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Η “νόσος Alzheimer’’ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, που προκαλεί την εκφύλιση, δηλαδή την καταστροφή μεγάλου αριθμού νευρικών κυττάρων. Η νόσος αυτή αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης άνοιας, επηρεάζοντας τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν βασικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η σκέψη, η ομιλία και η συμπεριφορά. Συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια μελέτες δείχνουν ότι απασχολεί και νεότερες ηλικίες.

Τα βασικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν και τα τρία στάδια της νόσου είναι:

   1ο στάδιο: απώλεια μνήμης (ανικανότητα απομνημόνευσης ονομάτων, αντικειμένων και ημερομηνιών)

   2ο στάδιο: δυσκολίες στον προσανατολισμό και τη σκέψη (αποπροσανατολισμός, αδυναμία συγκέντρωσης και εκτέλεσης απλών εντολών)

   3ο στάδιο: δυσκολίες στην κατάποση, την ομιλία και την κίνηση (αδυναμία αυτοσυντήρησης, υποδομημένη σκέψη και ομιλία)

Όσον αφορά τη θεραπεία, δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ριζική αντιμετώπιση. Ωστόσο, ωφέλιμες αποδεικνύονται οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες στον οργανισμό, επιβραδύνοντας έτσι την πορεία της νόσου.

Οι πιο διαδεδομένες μη φαρμακευτικές θεραπείες είναι:

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός που με τις κατάλληλες ασκήσεις θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο το ρυθμό εκφύλιση. Οι ασκήσεις αφορούν την ενδυνάμωση του νου, τον τομέα της μνήμης, τη διατήρηση της κατανόησης και της έκφρασης της ομιλίας, την διασφάλιση της επικοινωνίας καθώς και τη διαφύλαξη της λειτουργικής κατάποσης, που αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο εργοθεραπευτής εξασφαλίζει την ενθάρρυνση της αυτοεξυπηρέτησης σε δραστηριότητες της καθημερινότητας (ντύσιμο, φαγητό, προσωπική υγιεινή), τομείς που επηρεάζονται από τη νόσο.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο ψυχολόγος βοηθά τον ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα την απώλεια της μνήμης του και τα συναισθήματά του για την κατάσταση που βιώνει.

Το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών «ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν αξιολόγησης στους ασθενείς της νόσου. Χάριν της άρτιας καταρτισμένης διεπιστημονικής ομάδας του (λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος) σάς εξασφαλίζει την δημιουργία ενός ατομικού προγράμματος παρέμβασης βασισμένο στις ανάγκες του ασθενούς και της οικογένειάς του. Κλείστε τώρα ένα ραντεβού για αξιολόγηση στο χώρο μας.

Γιατί οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ ξεχνούν, αλλά δεν παύουν να νιώθουν την αγάπη των αγαπημένων τους.