Ο Δήμος Μακρακώμης μετράει τις πληγές του

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 16:56 Ο Δήμος Μακρακώμης μετράει τις πληγές του

Από τους Δήμους της χώρας που γνώρισε από πρώτο χέρι τη μανία του κυκλώνα «Ιανού» ήταν ο Δήμος Μακρακώμης, με πολλές καταστροφές, κυρίως σε υποδομές, αλλά και ζημιές σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Από τη νύχτα που κόπασαν λίγο τα φαινόμενα, αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Χαντζή, τους Αντιδημάρχους, υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και όλους σχεδόν τους υπαλλήλους, βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αποκαθιστώντας και καταγράφοντας ζημιές.

Το μεγάλο κακό έγινε στις Κοινότητες Γραμμένης, Παλιούρι - Καστρίου, Μεσσοπταμίας, Τριλόφου, ενώ σε δεκάδες άλλα χωριά έχει γίνει ζημιά στην αγροτική οδοποιία. Το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις στο Γραμμενόρεμα, ξεπέρασε τα 2 μέτρα σκεπάζοντας δέντρα, αποθήκες ακόμη και ποιμνιοστάσια που βρήκαν στο διάβα τους.

Σημαντικές ζημιές έχουν γίνει γενικά σε καλλιέργειες, μαζί με καταστροφές σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα νερά μπήκαν σε επαγγελματικούς χώρους, καταστρέφοντας μηχανήματα και εξοπλισμούς. Πολλά επίσης ποιμνιοστάσια, παρασύρθηκαν, ενώ τη μανία του νερού δε γλύτωσαν μελίσσια αλλά και κηπευτικά που ήταν έτοιμα για συγκομιδή.

Από το βράδυ της Παρασκευής τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ενώ το πρωί του Σαββάτου στο σημείο βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός μάλιστα παραβρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παλιό Δημαρχείο Λιανοκλαδίου, όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Δήμαρχοι Λαμιέων και Μακρακώμης και οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Η κήρυξη των παραπάνω περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και η χρηματοδότησή τους από το ΥΠΕΣ, μαζί με τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται για όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημία, είναι τα μέτρα που αναμένουν στο Δήμο Μακρακώμης προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογεώργος:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση