Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα στον Άρειο Πάγο η εξέταση της αποφυλάκισης Κορκονέα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 10:28 Σήμερα στον Άρειο Πάγο η εξέταση της αποφυλάκισης Κορκονέα

Τη χορήγηση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου που οδήγησε στη δραστική μείωση της ποινής και κυρίως στην αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, κρίνει το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης του ελαφρυντικού (δηλαδή αν είναι υποχρεωτική βάσει τυπικών χαρακτηριστικών και όχι ουσίας)  οδήγησαν τους δικαστές στην επιβολή ποινής 13 ετών, σπάζοντας δηλαδή τα ισόβια για τον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε τον 15χρονο μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλο.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο με άλλη σύνθεση για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει εκ νέου στις φυλακές.

Η αναίρεση

Μετά την απόφαση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του "προτέρου συννόμου βίου". Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστήριο που του "έσπασε" με το ελαφρυντικό τα ισόβια, δεν έλαβε υπόψη του "περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων", τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

"Η αναγνώριση του ανωτέρω ελαφρυντικού και η επιβολή ποινής κάθειρξης μόλις 13 ετών για την εν ψυχρώ (με άμεσο δόλο) δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αντί της πρωτοδίκως επιβληθείσης ισοβίου καθείρξεως, οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και έδωσε, κατ’ ουσίαν, στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας περιεχόμενο επιβράβευσης στον καταδικασθέντα, που αποφυλακίσθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, ελάχιστες ημέρες μετά την έκδοση της αποφάσεως", αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"….Η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς" αναφέρουν.

Πηγή: capital.gr