Έκκληση από το Γεωπονικό Σύλλογο για λήψη άμεσων παρεμβάσεων για την τοπική κοινωνία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 11:20 Έκκληση από το Γεωπονικό Σύλλογο για λήψη άμεσων παρεμβάσεων για την τοπική κοινωνία

Με αφορμή τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε στην περιοχή μας ο καταστροφικός μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός", ο Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κάνει έκκληση για λήψη άμεσων παρεμβάσεων για την τοπική κοινωνία, προς ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και της ηθικής τόνωσης του πληθυσμού" προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε το δελτίο τύπου:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» που επικράτησαν στην περιοχή μας την 18η και 19η Σεπτεμβρίου 2020, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην τοπική κοινωνία και οικονομία και συγκεκριμένα στα νοικοκυριά, στην αγροτική παραγωγή, στις επιχειρήσεις, στις συγκοινωνιακές και έγγειες υποδομές.

Οι πλημμύρες έπληξαν με σφοδρότητα κυρίως τον αγροτικό κόσμο, αφανίζοντας την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο φυτικό, ζωικό, πάγιο και κυκλοφοριακό κεφάλαιο (αναλώσιμα), καθώς πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πνίγηκαν ζώα, ισοπεδώθηκαν στάβλοι και υπόστεγα, ζημιές υπέστησαν τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, φορτηγά και εξοπλισμός, ενώ αχρηστεύθηκαν τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένων ζωοτροφών.

Ως Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας από την πρόσφατη θεομηνία και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους αγρότες – κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες του κλάδου της αγροτικής οικονομίας.

Παράλληλα, εκφράζουμε τις ελπίδες μας και την πλήρη στήριξή μας στο σημαντικότατο έργο των συναδέλφων Γεωπόνων και στο έμψυχο δυναμικό του Οργανισμού Ελέγχου Γεωργικών Αποζημιώσεων (ΕΛ.Γ.Α) του Υποκαταστήματος Λαμίας, οι οποίοι θα συμβάλουν τα μέγιστα για την ταχύτερη και πληρέστερη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου.

Στο σημείο αυτό απευθύνουμε έκκληση προς κάθε αρμόδιο να δοθεί η οποιαδήποτε κρατική μέριμνα για:

1) Την άμεση και επαρκή στελέχωση του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α Λαμίας.
2) Την τάχιστη και πλήρη καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή (φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο) από τον ΕΛ.Γ.Α.
3) Την άμεση καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων στους αγρότες – παραγωγούς – κτηνοτρόφους σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
4) Την οικονομική ελάφρυνση και εισοδηματική τόνωση του αγροτικού κόσμου καθώς και όλης της πληγείσας τοπικής κοινωνίας.
5) Την παροχή μέτρων για την στήριξη, διασφάλιση και επιχορήγηση της αγροτικής παραγωγής.
6) Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και τη λήψη μέτρων στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
7) Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών των συγκοινωνιακών υποδομών, των αρδευτικών δικτύων και τον εκσυγχρονισμό αυτών.
8) Την υλοποίηση στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων.
9) Την άμεση και ομαλή μετάβαση των συμπολιτών μας στις καθημερινές τους ασχολίες.

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία προέχει όλοι να συνδράμουμε στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και της ηθικής τόνωσης του πληθυσμού που πλήττεται επιπλέον της κρίσης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας «Covid-19».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ευάγγελος Μόσχος                             Σοφία Μπλέτσα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση