Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμένα Βούρλα: Άνοιξε η εθνική - Παραμένουν οι πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 09:08 Καμένα Βούρλα: Άνοιξε η εθνική - Παραμένουν οι πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)

Κρίσιμες αποφάσεις την Πέμπτη, ενώ θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις…

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε πρόσφυγες ή μετανάστες, ενήλικους ή ανήλικους να εγκατασταθούν στην περιοχή τους, παρουσιάζονται οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και την άφιξη 39 ανήλικων ατόμων από διάφορα σημεία της νησιώτικης χώρας, η Δημοτική Αρχή μαζί με αρκετούς πολίτες αντέδρασαν ζητώντας εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία. Συγχρόνως προχώρησαν σε κινήσεις διαμαρτυρίας, όπως η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το κλείσιμο των καταστημάτων και το συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού.

Δείτε το βίντεο:

Για την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι ετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Παντελεήμονα στις 12:00’ το μεσημέρι, ενώ σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Συκιώτη, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξει μόνιμη λύση όχι μόνο για τα Καμένα Βούρλα αλλά για όλη την ηπειρωτική χώρα σχετικά με το τι θα γίνει με τους πρόσφυγες.

Δείτε τη δήλωση Συκιώτη:

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης τοποθέτηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των δημοτών στην εθνική οδό εμμένοντας στις αρχικές του θέσεις.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι υποστήριξε:

Στην κινητοποίηση των κατοίκων των Καμένων Βούρλων στην εθνική οδό βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος μετέφερε ττς προθέσεις του Υπουργείου όπως ανακοινώθηκαν εκ των υστέρων και στον Περιφερειάρχη Στερεάς.

Δείτε τι είπε:

Το θέμα με την εγκατάσταση των 39 ασυνόδευτων παιδιών προέκυψε αιφνίδια λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (23/9) με την άφιξη δύο μικρών λεωφορείων λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο των Καμένων Βούρλων.

Η αντίδραση από την τοπική κοινωνία ήρθε λίγα λεπτά αργότερα με την επίσημη τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Συκιώτη, ότι «δε θα αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας».

Ακολούθησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου διατυπώθηκε ομόφωνα η ίδια άποψη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά και επρόκειτο να αναχωρήσουν για Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΜΚΟ, έχουν υποβληθεί στο απαραίτητο τεστ για κορωνοϊό και έχουν όλα τα πιστοποιητικά και έγγραφα για την μετεγκατάστασή τους σε Ευρωπαϊκό προορισμό.

Θυμίζουμε και την ανακοίνωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Για το σκοπό αυτό, για διάστημα μερικών εβδομάδων, θα χρησιμοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ξενοδοχεία ολοκληρώνεται εντός του 2020».

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση στην εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα: