Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι καταστροφές στον αγροτικό κόσμο στη Βουλή από το Γιάννη Σαρακιώτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 21:48 Οι καταστροφές στον αγροτικό κόσμο στη Βουλή από το Γιάννη Σαρακιώτη

Ως εισηγητής, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής στην οποία και συζητήθηκε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Έρευνας & Τεχνολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε στον Υπουργό, Μ. Βορίδη:

«Εκτός από τη Θεσσαλία και η Φθιώτιδα έχει πληγεί σημαντικά. Ήδη στο Δήμο Δομοκού περίπου 5.000 στρέμματα στην περιοχή της Ξυνιάδας έχουν βυθιστεί στο νερό, 5.000 στρέμματα στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Εκκάρας με βαμβάκι έχουν πλημμυρίσει και περί τα 20.000 στρέμματα γύρω από τη Λαμία, στο Λιανοκλάδι, την Ανθήλη, το Κόμμα, το Μοσχοχώρι και αυτά κατά κύριο λόγο με βαμβάκι, αλλά και με ρύζι, έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς, ενώ υπήρξε απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Φθιώτιδας».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, ταχεία ενεργοποίηση των υπηρεσιών, για άμεση αποτύπωση των ζημιών και έγκαιρες αποζημιώσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η επιβίωση των επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι έως σήμερα, δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση λόγω της πανδημίας, ενώ υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο είχε αντιδράσει σε αντίστοιχη περίπτωση, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2018, όταν και κατέβασε το πλαφόν παράδοσης του βαμβακιού και έτσι έλαβαν οι παραγωγοί τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενεργοποιώντας παράλληλα όλα τα διαθέσιμα μέσα οικονομικής στήριξης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία σε ένα πρόβλημα που έχει αναφορά στις δύο χώρες (Ελλάδα – Αλβανία), μεταξύ των οποίων επιχειρείται συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο και σχετίζεται με την σημαντική έλλειψη εργατών γης από τη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που επηρεάζει καθοριστικά την πρωτογενή παραγωγή, καθώς πλήθος δυσχερειών έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και των εύλογων συνοριακών ελέγχων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού». Επιπλέον, ο κ. Σαρακιώτης προσέθεσε ότι:

«Η έλλειψη εξειδικευμένων εργατών γης, προερχόμενων κυρίως από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, επηρεάζει ήδη τον αγροτικό κόσμο και πολλά ερωτήματα διατυπώνονται με αφορμή την επικείμενη συγκομιδή της ελιάς. Της οποίας οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως αλλεπάλληλα προβλήματα, όπως οι χαμηλές τιμές αλλά και η παντελής απουσία κρατικής αρωγής με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι να παραμένουν αδιάθετοι σε αποθήκες», ενώ καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι:

«Είναι δεδομένη υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ομαλή μετακίνηση αυτών των εργαζομένων, με την ταυτόχρονη τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων».