Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμένα Βούρλα για πρόσφυγες: «Δε δεχόμαστε τελεσίγραφα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 10:12 Καμένα Βούρλα για πρόσφυγες: «Δε δεχόμαστε τελεσίγραφα»

Αλληλεγγύη ζήτησε ο Μηταράκης, ενώ το υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει ούτε τον αριθμό ούτε τον χρόνο παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων στην περιοχή…

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Κοινότητα Καμένων Βούρλων μετά την άφιξη 39 ασυνόδευτων παιδιών από δομές στα νησιά, σε παλιό κεντρικό ξενοδοχείο μερικά μέτρα από το σχολικό συγκρότημα.

Ο αιφνιδιασμός από το σχεδιασμό της κυβέρνησης που ακόμη και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων, δεν μπορεί με βεβαιότητα να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των παιδιών αυτών ή - το σημαντικότερο - πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνουν στο χώρο, ήταν η βασική αιτία για να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να φτάσει μέχρι και σε αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Αυτό σημείωσε σε όλους τους τόνους και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για κείνους» και ξεκίνησε τις τηλεφωνικές επαφές με πολιτικά πρόσωπα και ανθρώπους του δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Δείτε το βίντεο:

Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην εθνική οδό στο ύψος των Καμένων Βούρλων, βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος δήλωσε και εκείνος ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά και έκανε λόγο για 36 ανήλικους πρόσφυγες και για άλλους 32 που περιμένουν, για 15 έως 30 ημέρες.

Δείτε το βίντεο:

Σημειώνουμε ότι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων ξενύχτησαν έξω από το χώρο που έχουν καταλύσει οι 39 ανήλικοι, όπως επίσης στην Κοινότητα έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων (όχι στον ευρύτερο Δήμο) μέχρι νεοτέρας. Οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση μπροστά στον Άγιο Παντελεήμονα εν αναμονή και των συζητήσεων σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Από την πλευρά του το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν δεσμεύεται σε καμία περίπτωση για το χρονικό πλαίσιο, αναφέροντας «διάστημα μερικών εβδομάδων», επικαλούμενο αόριστα «την ολοκλήρωση των διαδικασιών». Μάλιστα μιλώντας στο tvstar ο υπουργός Νότης Μηταράκης έδειχνε να μη γνωρίζει ακόμη και τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έφτασαν ή πρόκειται να φτάσουν στα Καμένα Βούρλα για εγκατάσταση. Έκανε μάλιστα παρατήρηση στους κατοίκους των Καμένων Βούρλων που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και στέλνουν μια αρνητική εικόνα στους ευρωπαίους που εκδήλωσαν την πρόθεση να απορροφήσουν κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά.

Όπως είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή, καταγράφοντας και την πλευρά της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» άνθρωποι της οποίας συνοδεύουν τα 39 παιδιά, οι συγκεκριμένοι ανήλικοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν. Επίσης έχουν υποβληθεί στο απαραίτητο τεστ για κορωνοϊό και έχουν όλα τα πιστοποιητικά για την μετεγκατάστασή τους σε Ευρωπαϊκό προορισμό.

Μάλιστα η συγκεκριμένη Οργάνωση εξέδωσε και ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στα Καμένα Βούρλα:

«Το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020, μεταφέρθηκαν από την ομάδα Συνοδειών της ΜΕΤΑδρασης 39 ασυνόδευτα παιδιά σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα που μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι διαδικασίες για τη μεταφορά των παιδιών κινήθηκαν ταχύτατα προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλείψει ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ανήλικους που έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. 

Στο πλαίσιο της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν. Όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών από τις άλλες χώρες, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στα νησιά;

Η ΜΕΤΑδραση έχει αναλάβει τη φροντίδα της πλειοψηφίας των παιδιών αυτών στα νησιά και θα συνεχίζει να τα φροντίζει και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, έως ότου μεταφερθούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσωρινή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί με κανένα τρόπο "να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων" και ελπίζουμε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η τοπική κοινωνία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας αλληλεγγύη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που έχουν χάσει ή χωριστεί από τους γονείς τους.

Αυτή τη στιγμή, όλα τα παιδιά είναι τρομαγμένα από τις αντιδράσεις και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο αντιμετωπίζονται από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας με αυτόν τον τρόπο. Τα περισσότερα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και έχουν ζήσει ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Κάποια μάλιστα, έμαθαν ελληνικά στους καταυλισμούς των νησιών, από αγάπη για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να δείξει τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία για την οποία διακρίνεται η Ελλάδα, έτσι ώστε τα παιδιά στο σύντομο διάστημα της παραμονής τους, να αισθανθούν ασφάλεια και αγάπη και να κρατήσουν ως τελευταία εικόνα της χώρας μας, τη θερμή φιλοξενία τους στα Καμένα Βούρλα».