Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η πώληση της ΛΑΡΚΟ - Η άποψη των εργαζομένων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 09:17 Ξεκινά η πώληση της ΛΑΡΚΟ - Η άποψη των εργαζομένων

Την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ΛΑΡΚΟ, σηματοδότηση η ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει τις προσκλήσεις για την πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου.

Αυτό έγινε μετά την κρίση του διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, μεταξύ της Λάρκο και του Ελληνικού Δημοσίου, με ψήφους 3-2 υπέρ του Δημοσίου.

Διαβάστε τη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ για τις εξελίξεις, τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο και τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στις 25/09/20 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τους υπουργούς κ. Χατζηδάκη - κ. Σταϊκούρα και την Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη. Το πρώτο ερώτημα που έγινε από τα Σωματεία ήταν η απόφαση του δικαστηρίου που τελείωσε με απόφαση 3-2 υπέρ του Δημοσίου. Για να το κάνουμε πιο απλό και κατανοητό είναι το σχέδιο του 2014 που μιλάει για την τριχοτόμηση της Εταιρίας, δηλαδή σπάσιμο σε κομμάτια. Το κάνουμε ακόμα πιο κατανοητό το περιουσιακό στοιχείο του εργοστασίου και την πώληση θα την κάνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Εδώ μας ξενίζει αυτή η απόφαση ότι κρίθηκε από εκπρόσωπο της καινούριας ΛΑΡΚΟ δηλαδή άνθρωπος διορισμένος από την καινούρια ΛΑΡΚΟ ψήφισε κατά. Εδώ υπάρχει απορία πως έγινε αυτό, για να μην πούμε ότι ίσως ήταν κάτι στημένο. Η απόφαση αυτή σημαίνει πολλά, ότι μέσα στον Οκτώβριο άμεσα όπως είπαν οι υπουργοί ξεκινάει ο διαγωνισμός για την πώληση της Εταιρίας. Το σχέδιο λέει για δύο διαγωνισμούς παράλληλα. Αυτό θα το αναλύσουμε στη Γενική μας Συνέλευση της Πέμπτης.

Το βασικότερο είναι ότι όλες οι θέσεις εργασίας δεν διασφαλίζονται. Παρόλο που η πολιτική ηγεσία μας είπε ότι θέλει να κρατηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να το διασφαλίσει, γιατί θα είναι στην ευχέρεια του επενδυτή, στον οποίο όποιους πάρει θα τους πάρει με καινούριες Συμβάσεις. Δηλαδή γενικό συμπέρασμα ξεκινάμε από το μηδέν όλοι μας με μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο. Εκεί δόθηκε και σαν παράδειγμα η πώληση της ΕΛΒΟ που ξεκινάει από την αρχή με λίγους εργαζόμενους με καινούριες Συμβάσεις.

Για το μεγάλο ζήτημα που πλανάται παντού και μιλάμε για τις αποζημιώσεις όλου του προσωπικού χωρίς αποκλεισμούς αυτό θα εξαρτηθεί από την πώληση και το αντίτιμο της Εταιρίας. Μπαίνοντας όλοι στη λίστα των πιστωτών αλλά σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου έτσι όπως κρίθηκε θα πρέπει να είναι καλή πώληση, πολλών χρημάτων για να έχουμε απολαβές όλοι μας, δηλαδή συνάδελφοι που έφυγαν, πιστωτές, εργαζόμενοι συν

ΔΕΗ και Τράπεζες. Εδώ όμως συνάδελφοι αν δεν καρποφορήσει η ιστορία της πώλησης τότε μπαίνουμε στο σενάριο της πτώχευσης όπως έχει νομοθετηθεί από την Πολιτεία.

Όπως προαναφέραμε θα γίνει πιο λεπτομερή ανάλυση στην Γ.Σ. της Πέμπτης.

Όσον αφορά το κοινωνικό πακέτο που και αυτό βγαίνει από την ψήφιση με την Ειδική Διαχείριση θα συζητηθεί την Τρίτη 12:30 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας. Εκεί πραγματικά θα δούμε τι περιέχει για τους εργαζομένους, πόσο βατά είναι και υλοποιήσιμα γιατί υπάρχουν σκέψεις από την Πολιτεία. Αλλά θα πρέπει και εμείς να έχουμε δικές μας προτάσεις. Αφού αποκομίσουμε και την συνάντηση αυτή θα τα αναλύσουμε όλα σαν εργαζόμενοι και θα αποφασίσουμε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, πριν υλοποιηθούν όλα αυτά παρακαλούμε όλους σας κλείστε τα αυτιά σας στην παραπληροφόρηση. Τώρα ξεκινάει πραγματικά πού οδηγείται η Εταιρία, πού οδηγούμαστε εμείς. Χωρίς να έχουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας για το κοινωνικό πακέτο κανένας να μη βγάζει συμπεράσματα και εικασίες. Έχουμε μακρύ δρόμο ο οποίος

θα αποφασιστεί από το σύνολο και την πλειοψηφία των εργαζομένων. Υπομονή μέχρι την Τρίτη και να είμαστε όλοι στη Συνέλευση της Πέμπτης.

Υ.Σ. θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρώτο θέμα που μπήκε ήταν και οι συνάδελφοι της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, όπως και οι συναδέλφισσες οι καθαρίστριες. Για εμάς ισχύει ότι δεν είμαστε 1.087 αλλά 1,200. Δεν θα γίνουν αποκλεισμοί εργαζομένων μέχρι τέλους.

Συνιστούμε ψυχραιμία.

Κλειστά τα αυτιά σας και όλοι μαζί θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για εμάς και την Εταιρία.»