Ο Νίκος Σταυρογιάννης και ο Βασίλης Κυριακάκης για τις Θερμοπύλες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 18:55 Ο Νίκος Σταυρογιάννης και ο Βασίλης Κυριακάκης για τις Θερμοπύλες

“Είναι πολιτικά απαράδεκτη η συμπεριφορά του Δημάρχου, προσβάλλει - πέραν των άλλων - τη νοημοσύνη των πολιτών”, αναφέρει ο Νίκος Σταυρογιάννης.

Διαβάστε τη δήλωσή του.

Μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει μεθόδευση στο τρόπο συνεδρίασής του. Και γι’ αυτό απαιτούμε οι συνεδριάσεις να γίνονται με φυσική παρουσία όσων Συμβούλων το επιθυμούν, στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.  Να υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμμετέχουν όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η παρουσία των ΜΜΕ στις συνεδριάσεις ώστε να ενημερώνονται έγκυρα και αντικειμενικά οι δημότες μας. 

Όσον αφορά το ζήτημα που μας απασχολεί τις τελευταίες μέρες και αφορά την επέκταση της δομής των Θερμοπυλών και την εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων και μεταναστών, ο Δήμαρχος, χθες, δήλωσε άγνοια για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες. Δεν πήρε «είδηση» για το τι συμβαίνει στον τόπο που υποτίθεται ότι υπηρετεί, ασκώντας διοίκηση. Μάλιστα, ζήτησε το λόγο από την αντιπολίτευση γιατί δεν τον ενημέρωσε, γι’ αυτά που όφειλε να παρακολουθεί και να γνωρίζει ο ίδιος, και να παρεμβαίνει πολιτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου. 

Είναι ανήκουστο για Δήμαρχο να λέει ότι δεν ήξερε, και δεν όφειλε να γνωρίζει για αποφάσεις που αφορούν το Δήμο.  

Αν όντως αυτό συμβαίνει είναι ακατάλληλος για τη θέση που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Εκτός και αν δεν λέει την αλήθεια – όπως ισχυρίζεται δημόσια με δηλώσεις του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – και είναι παντελώς αναξιόπιστος. 

Ότι και αν συμβαίνει από τα δύο είναι πολιτικά απαράδεκτη η συμπεριφορά του γιατί - πέραν των άλλων - προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Γι' αυτό και πρέπει να αφήσει στην άκρη αυτές τις υποκριτικές και προσβλητικές συμπεριφορές και με ευθύτητα και ειλικρίνεια, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί όπως οφείλει τα συμφέροντα του Δήμου.

Νίκος Σταυρογιάννης
πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης και πρώην Βουλευτής

...................................................

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου για την τοποθέτηση του κ. Κυριακάκη και τη στάση της Παρέμβασης Πολιτών στο εκτός ΗΔ θέμα του ΔΣ «Ενηµέρωση-συζήτηση επί των προθέσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για ενδεχόμενη εγκατάσταση νέου Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερµοπύλες».


1. Μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της Κυβέρνησης και του ΔΟΜ για δημιουργία νέου κλειστού στρατοπέδου προσφύγων στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών, βλέπουμε να ξετυλίγεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς(Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτές του νομού, Κυβέρνηση)μίαπροσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας,εμπαιγμού και εξαπάτησης των δημοτών, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο.
Ο Δήμαρχος κ. Καραΐσκοςστη χθεσινή(δυστυχώς και πάλι κλειστή, συνεδρίαση–τηλεδιάσκεψη του ΔΣ, χωρίς καν ζωντανή μετάδοση)«εποίησε την νήσσαν»ισχυριζόμενος ότι για τις σχετικές με το παραπάνω φλέγον ζήτημα επίσημες αλληλογραφίες,ΚΥΑ,ΦΕΚ από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 2020 δενγνώριζε το παραμικρό! Το ίδιο έχουν κάνει και ο Περιφερειάρχης και οι βουλευτές του νομού.Αλήθεια,ποιον κοροϊδεύουν;
Εάν δεν γνώριζαν,ας αναρωτηθούν οι ίδιοι  αν είναι ικανοί για τη θέση στην οποία τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός.Εάν γνώριζαν, τότε απλά είναι ψεύτες!

2. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι η διεκδίκηση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών από το ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίησή τους από τον Δήμο προς όφελος των δημοτών ήταν και είναι εφικτή,αφού δόθηκε μέσα σε λίγα 24ώραμετά από αίτημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλουπρος το ΤΑΙΠΕΔ.Ποτέ όμως έως σήμερα καμία δημοτική ή περιφερειακή αρχή δεν υπέβαλλε τέτοιο αίτημα. Και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους γιατην περαιτέρω υποβάθμιση του ιστορικού χώρου.

3. Πού ήταν όμως όλοι αυτοί και πώς υπερασπίστηκαν την ιστορικότητα του χώρου και τη δημόσια περιουσία των ιαματικών πηγών, όταν:

Το 2012 ο επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών,τότε Βουλευτής Φθιώτιδας, κ.Κυριακάκης έκανε ερώτηση στη Βουλή ενάντια στην παραχώρηση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ;

Πού ήταν και τι έπραξαν, όταν το 2013 με πρωτοβουλία της παράταξής μας κατατέθηκε προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης των ιαματικών στο ΤΑΙΠΕΔ;

Πού ήταν και τι έπραξαν, όταν το 2018 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών Κα Αντωνίου και Κα Λέβα με παρουσία τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ και του τότε Δημάρχου να αλλάξουν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας;

Τι έπραξαν λοιπόν όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για την ιστορικότητα του χώρου και την αξιοποίηση των ιαματικών; Όχι μόνο δεν αντέδρασαν στην εκποίησή του, ως όφειλαν, αλλά πανηγύριζαν κιόλας για το ξεπούλημα που θα έφερνε την ανάπτυξη. Δεν ήταν τότε άραγε οι Θερμοπύλες παγκόσμιο ιστορικό σύμβολο, ιερός χώρος, που έπρεπε να υπερασπιστούν;

Πού είναι και τι πράττουν σήμερα, όταν επί 5 μήνες πηγαινοέρχονται δημόσια έγγραφα, ΚΥΑ, ΦΕΚ για ένα τόσο σοβαρό θέμα του Δήμου μας, και όλοι παριστάνουν ότι δεν άκουσαν κάτι; Και την ίδια στιγμή μέσα στο ΔΣ (μακριά από τους εμπλεκόμενους φορείς, τους δημότες και τα ΜΜΕ)ο Δήμαρχος,σε ένα θέμα που ερχόταν απλά για ενημέρωση–συζήτηση και με εισήγηση που απέστειλε στη διάρκεια της διαδικασίας στα ΜΜΕ, αλλά ουδέποτε στους δημοτικούς συμβούλους, επιχείρησε να εκβιάσει αποφάσεις για δήθεν αντίσταση στα σχέδια της Κυβέρνησης, υπερθεματίζοντας και με την πρόταση για κατάργηση και της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας! Πόση υποκρισία αλήθεια, αφού απέφυγε να πει μία κουβέντα για τα δικά του σχέδια αξιοποίησης του χώρου, τον οποίο βλέπει πάντα σαν brandname, σαν επώνυμο προϊόν προς πώληση.

4. Ο χώρος των Θερμοπυλών και οι ιαματικές του πηγές είναι περιουσία του ελληνικού λαού, είναι δημόσιο αγαθό, είναι ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας και ο μόνος που έχει δικαίωμα να τον αξιοποιήσει προς όφελός του είναι οίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι δημότες του δήμου μας. Να διεκδικήσουμε ως Δήμος με σχέδιο και επιμονή τη μεταβίβαση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο στο Δήμο Λαμιέωνκαι μέσα από τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας τοπικών φορέων να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου μας και όλου του λαού.

5. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη και στη δημιουργία κλειστών ή ανοιχτών δομών-στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μέσα από τη δημιουργία διαδημοτικών φορέων, να αξιοποιηθούν στεγαστικά προγράμματα για τη διασπορά όσων προσφύγων τύχουν ασύλου και όσων επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα μας. Για τους πολλούς περισσότερους που επιθυμούν να πάνε σε άλλες χώρες να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να τους βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα καταργώντας στην πράξη την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που η προηγούμενη κυβέρνηση προσυπέγραψε και ψήφισε, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Ταυτόχρονα να καταγγείλουμε τη συνέχιση των επεκτατικών πολέμων των ΗΠΑ-ΕΕ-Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή που προκάλεσαν και διογκώνουν το προσφυγικό πρόβλημα. Να δείξουμε, τέλος, έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, δημιουργώντας παράλληλα κι ένα μέτωπο απόκρουσης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

6. Ως Παρέμβαση Πολιτών καταγγείλαμε επιτόπου και έντονα τη χθεσινή μεθοδευμένη συνεδρίαση-παρωδία και την εκβιαστική πρόταση του Δημάρχου. Αφού αναπτύξαμε διεξοδικά τους ουσιαστικούς λόγους της στάσης μας, απείχαμε από την ψηφοφορία μαζί με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφήνοντας τη δημοτική αρχή και τη συμπολίτευση του κ. Στασινούνα ψηφίσουν μόνες τους την υποκριτική πρόταση._

Προσαρμοσμένη αναζήτηση