Οριστικό: Δεν θα γίνει hot spot στις Θερμοπύλες!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 19:47 Οριστικό: Δεν θα γίνει hot spot στις Θερμοπύλες!

Σπασμωδικές κινήσεις Μηταράκη και ΔΟΜ, με άτακτη υποχώρηση για τις Θερμοπύλες, μετά τη σθεναρή αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει για τη Φθιώτιδα, που πρέπει να φιλοξενήσει 1.800 πρόσφυγες (μαζί με τους ήδη υπάρχοντες στη δομή των Θερμοπυλών).

Όταν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος έλεγε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει το camp στις Θερμοπύλες φαίνεται ότι ήξερε κάτι παραπάνω: «Δεν θα γίνει νέα δομή στις Θερμοπύλες. Δεν μπορεί να γίνει καμία δομή. Δεν μας κάνει χάρη κανένας. Ούτε ο Υπουργός, ούτε η κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν θα γίνει νέα δομή, αλλά ζητάμε να καταργηθεί και η υπάρχουσα, μέχρι τέλος του χρόνου....», είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος Λαμιέων, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και την άμεση απομάκρυνση της ήδη υπάρχουσας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ξεκάθαρη ήταν και η στάση του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού που δήλωσε ότι η Στερεά Ελλάδα είναι ήδη κορεσμένη και έχει σηκώσει με το παραπάνω, και από πολύ νωρίς, το βάρος που της αναλογεί για το προσφυγικό.

Το θέμα απασχόλησε και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας πήρε το θέμα πάνω του, και εξήγησε με επιχειρήματα γιατί είναι εσφαλμένη η απόφαση του Νότη Μηταράκη για την επέκταση της Δομής στις Θερμοπύλες.

Έντονο παρασκήνιο

Το προηγούμενο διάστημα και μετά τις "διαρροές" από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπήρξε έντονο παρασκήνιο για να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.

Μάλιστα έγιναν κλειστές τηλεδιασκέψεις μεταξύ των βουλευτών και του Νότη Μηταράκη, ενώ ακολούθησαν και άλλες, όπου ο Νότης Μητάρακης πήρε το μήνυμα, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ για εγωιστικούς καθαρά λόγους, δεν ήθελε να φανεί ότι έκανε πίσω.

Εκτεθειμένος και ο ΔΟΜ

Το πρωί της Δευτέρας ο ΔΟΜ ανέβασε στη σελίδα του έγγραφο για παράταση του διαγωνισμού που αφορά στο έργο επέκτασης των Θερμοπυλών μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Λίγη ώρα αργότερα ανέβασε νέο ενημερωτικό έγγραφο με το οποίο ακύρωνε τον διαγωνισμό. Το έγγραφο αυτό μάλιστα στάλθηκε και στους εμπλεκόμενους εργολάβους που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό. Λίγες ώρες αργότερα όμως, κάποιο "αόρατο χέρι" παρενέβη και κατέβηκε από τη σελίδα του ΔΟΜ το συγκεκριμένο έγγραφο της ακύρωσης του διαγωνισμού.

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι το έχουν στα χέρια τους και γνωρίζουν ότι ο διαγωνισμός ουσιαστικά έχει ακυρωθεί.

Με άλλα λόγια σπασμωδικές κινήσεις που εκθέτουν και τον ΔΟΜ και φυσικά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Δείτε το επίμαχο έγγραφο της ακύρωσης που αναρτήθηκε και μετά "εξαφανίστηκε".

Διαχείριση για κλάματα ή για σφαλιάρες;

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει ότι το προσφυγικό είναι ένα σοβαρό θέμα που χρειάζεται στιβαρή, υπεύθυνη διαχείριση και πάνω απ' όλα με διαφάνεια, για το πως η ηπειρωτική χώρα θα σηκώσει αναλογικά το βάρος που αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια και νομό.

Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Μηταράκης πόσους πρόσφυγες φιλοξενεί η Στερεά Ελλάδα αυτή τη στιγμή και σε ποια θέση βρίσκεται αναλογικά με άλλες Περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Θεσσαλία κ.α.

Επίσης μπορεί να μας πει ο κ. Μηταράκης γιατι καταργεί τη δομή προσφύγων στο Βόλο ή ακόμη καλύτερα να μας πει ποιος ήταν ο διάλογος που είχε με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο;

Εάν αυτό κ. Μηταράκη λέγεται διαχείριση προσφυγικού, τότε θα πρέπει να σας απονεμηθεί το νόμπελ ανικανότητας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση