Σαρακιώτης: Απεγκλωβίστε τους «εγκλωβισμένους» του ΚΕΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 18:24 Σαρακιώτης: Απεγκλωβίστε τους «εγκλωβισμένους» του ΚΕΠΑ

Τη στάση της κυβέρνησης έναντι των συμπολιτών μας - ατόμων με αναπηρία, στηλιτεύουν σε ερώτησή τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσα στους οποίους και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Έρευνας & Τεχνολογίας Γιάννης Σαρακιώτης.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν την αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χιλιάδων αιτήσεων απόδοσης ποσοστού αναπηρίας.

Για την ακρίβεια, οι εκκρεμείς αιτήσεις έφθασαν τις 18.000 το Μάιο του 2020, ενώ πλέον ο αριθμός του συνόλου των εξεταζόμενων υποθέσεων, όπως υποστηρίζουν, έχει εκτοξευθεί στις 26.400.

Δεδομένου ότι οι ρυθμοί σύγκλησης των Υγειονομικών Επιτροπών είναι εξαιρετικά αργοί, αλλά και ότι το 75% των αιτήσεων κατά τεκμήριο εγκρίνεται, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. είχε προτείνει την άμεση απόδοση του ποσοστού αναπηρίας και την καταβολή των χρημάτων για όσους συμπολίτες μας είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν ότι «η Κυβέρνηση της ΝΔ «πάγωσε» τη μεταρρύθμιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον «ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου» και την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας απονομής των προνοιακών επιδομάτων», κάτι που θα επέτρεπε τη μη φυσική παρουσία των δικαιούχων και που θα φαινόταν εξαιρετικά χρήσιμο εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης και οι προσυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΚΕΠΑ πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των Υγειονομικών Επιτροπών, αλλά φυσικά και να χορηγήσει παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου για τα επιδόματα αναπηρίας, που προβλέπει ο Ν. 4714/2020.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση