Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελικά τι γίνεται με το ακίνητο στις Θερμοπύλες;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 08:07 Τελικά τι γίνεται με το ακίνητο στις Θερμοπύλες;

Το «φιλέτο» που προσφέρει το ΤΑΙΠΕΔ και τα σχέδια του ΔΟΜ για νέο καταυλισμό «ευάλωτων μεταναστών»…

Σε θέση μάχης βρίσκεται η τοπική κοινωνία για το θέμα της επέκτασης του Camp Θερμοπυλών, καθώς ο διαγωνισμός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, παρέμεινε ανοικτός, παρά τις αντιδράσεις και λάμβανε ενδιαφερόμενους μέχρι 8 Οκτωβρίου.

Το αλαλούμ βέβαια με το διαγωνισμό που έτρεχε μέχρι 5 Οκτωβρίου, στη συνέχεια ακυρώθηκε και μετά με ένα «συγνώμη» επέστρεψε με προθεσμία έως τις 8 του ίδιου μήνα, αποτυπώνει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι απλά «ασκήσεις επί χάρτου».

Άλλωστε και ο ΔΟΜ περιγράφει ότι ο διαγωνισμός γίνεται «στο πλαίσιο Υποστήριξης των Ελληνικών Αρχών στη Διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής».

«In the framework of “Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants” project, IOM invites interested Contractors to bid for the construction works for the enlargement of the accommodation facility in Thermopyles», το οποίο συνολικά μεταφράζεται ως το πρόγραμμα «Άσυλο και ευάλωτοι μετανάστες», με τον ΔOM να καλεί τους ενδιαφερόμενους εργολάβους να υποβάλουν προσφορά για κατασκευαστικές εργασίες διεύρυνσης του καταλύματος στις Θερμοπύλες.

Απέναντι στις προθέσεις του ΔΟΜ και του αρμόδιου υπουργείου, ο Δήμος Λαμιέων έχει ήδη με απόφαση Δημάρχου, εγκρίνει την «άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της υπ. αριθ. 4715/22-05-2020 ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής και πάσης άλλης συμπροσβλητέας πράξης».

Για αυτές τις ενέργειες έχει ορισθεί δικηγόρος με εμπειρία πάνω στην εξαιρετική διαδικασία της άσκησης αιτήσεων ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ και της ευθύνης χειρισμού αυτών.

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Παραμένει ακόμη ομιχλώδες, πως προκηρύσσεται έργο μέσα σε μια έκταση που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, που υποτίθεται διαφημίζει ως φιλέτο το ακίνητο στον ιστορικό χώρο συνολικής έκτασης άνω των 940 στρεμμάτων χωρισμένο σε τρία τμήματα.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο περιγράφει το χώρο με δομημένη επιφάνεια 4.309,47 τ.μ., με επόμενα βήματα ωρίμανσής του να περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ.

Τα κτίρια που περιλαμβάνει είναι:

• Κτίριο Υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες ρωμαϊκού τύπου και εσωτερική πισίνα

• Ξενοδοχείο «Αίγλη» δυναμικότητας 80 κλινών (εκτός λειτουργίας)

• Ξενοδοχείο «Ασκληπιός» δυναμικότητας 88 κλινών (εκτός λειτουργίας)

• Κτίριο γραφείων διοίκησης του υδροθεραπευτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.

• Κτίριο εστιατορίου του υδροθεραπευτηρίου, (εκτός λειτουργίας)

• Υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βιολογικού καθαρισμού κ.λπ)

Οι Θερμοπύλες περιλαμβάνονται σε μια μακρά λίστα που είναι σε προτεραιότητα για αξιοποίηση από το Ταμείο.

Τα Καμένα Βούρλα

Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει επίσης το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, που έχει έκταση 474 στρέμματα και απαρτίζεται από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Γαλήνη” και διάφορα άλλα κτίρια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα (Ξενοδοχεία Ράδιον & Θρόνιον και Υδροθεραπευτήριο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ).

Εδώ το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει ολοκληρωθεί και απομένει η έγκρισή του, καθώς και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να γίνει διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να υπολογίζεται μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου του 2021.

Μέχρι το τέλος του έτους το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να έχει συνταχθεί η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ για την αξιοποίηση του έτερου ακινήτου στα Καμένα Βούρλα που είναι η Ιαματική Πηγή Κονιαβίτη με το εγκαταλελειμμένο Κάμπινγκ του ΕΟΤ, 827 στρεμμάτων.

Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.

Αν επιλυθεί το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της έκτασης, τότε εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο διαγωνισμός αξιοποίησης θα προκηρυχθεί.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εντός της Φθιώτιδας, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκουν η Ιαματική Πηγή Υπάτης και η Ιαματική Πηγή Πλατυστόμου.