Χαρίτσης - Σαρακιώτης: Οι κυβερνήσεις της ΝΔ οδήγησαν 450.000 επιστήμονες εκτός Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 18:26 Χαρίτσης - Σαρακιώτης: Οι κυβερνήσεις της ΝΔ οδήγησαν 450.000 επιστήμονες εκτός Ελλάδας

Βέλη κατά της κυβέρνηση της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσαν με αφορμή την παρουσίαση της πλατφόρμας “Elevate Greece”, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -  ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, και ο αν. τομεάρχης, αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως σημειώνουν: «Η χθεσινή παρουσίαση της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις “Elevate Greece” εμπεριέχει στοιχεία εξωστρέφειας ικανά να συμβάλλουν στην προαγωγή της καινοτομίας. Ωστόσο δεν αμνηστεύει τους υπαιτίους της αιμορραγίας της χώρας σε υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο» και προσθέτουν: «Οι αποκλειστικά επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσιάσεις, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να καταστούν ικανές στο να επαναπατρίσουν το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Τους 450.000 νέους επιστήμονες που αποχώρησαν από αυτή, την περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας:

  • Ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) το οποίο ήταν εκείνο που προσέφερε ουσιαστικά στην ανάσχεση του “brain drain” και του “brain waste”.
  • Δημιουργία προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» που στήριξε πραγματικά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
  • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως το “Equifund”, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη των startups.
  • Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, των οποίων οι δραστηριότητες δίνουν έμφαση στη γνώση.
  • Δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, η οποία ανοίγει το δρόμο στις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες έφθασαν το 1,18% του ΑΕΠ το 2018.

Οι νέοι επιστήμονες δεν ξεχνούν ποιοι ήταν εκείνοι και κάτω από ποιες δημοσιονομικές συνθήκες, πέτυχαν τα παραπάνω. Δεν ξεχνούν όμως και ποιοι είναι εκείνοι που εικονίζονται στη φωτογραφία των αιτιών της κρίσης, που τους οδήγησε εκτός συνόρων».

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση