Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Είναι πραγματικός ο αριθμός των κρουσμάτων που δίνει ο ΕΟΔΥ;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 16:07 Φθιώτιδα: Είναι πραγματικός ο αριθμός των κρουσμάτων που δίνει ο ΕΟΔΥ;

Υπάρχει ανησυχία για τοπικό lockdown;

7,5 γεμάτους μήνες με το φόβο του κορωνοϊού συμπληρώσαμε στην Ελλάδα και οι ειδικοί επιμένουν ότι ως χώρα περάσαμε και περνάμε υποδειγματικά την πανδημία, συγκρίνοντας μάλιστα τα επιδημιολογικά στοιχεία της με αυτά χωρών στην ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό (πχ Βέλγιο - Πορτογαλία).

Είναι όμως αυτή η εικόνα πραγματική; Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ανασφάλεια στην Κοζάνη από ότι στην Αττική; Κινδυνεύουν περισσότερο τα Ιωάννινα από το λεκανοπέδιο να βαφτούν… κόκκινα με βάση τους χάρτες της Πολιτικής Προστασίας; Πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τη Φθιώτιδα που σε μια νύχτα (!) σημείωσε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων;

Δυστυχώς, τα μόνο αριθμητικά στοιχεία που έχουμε και ‘μεις - όπως και σεις - προκειμένου να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, είναι αυτά που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε στατιστικά που έχουν γίνει με βάση τα όσα επίσημα παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Καλοπροαίρετα μπορούμε να προσθέσουμε ότι τα στατιστικά αυτά έχουν βγει με βάση όσα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Με βάση λοιπόν τα όσα ισχύουν για τις 16 Οκτωβρίου η χώρα μας βρίσκεται στα παρακάτω Επίπεδα Υγειονομικής Ασφάλειας (και Προστασίας):

Τι λέει το ρεπορτάζ

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ όλων αυτών των ημερών. Όλο αυτό το διάστημα και ειδικότερα μετά το άνοιγμα των συνόρων, έχουμε βιώσει από πολύ κοντά την αγωνία επιστημόνων, υπηρεσιακών παραγόντων, θεσμικών φορέων, συναδέλφων δημοσιογράφων και κυρίως ασθενών και οι εντυπώσεις που έχουμε αποκομίσει διαφέρουν αρκετά από αυτή την «υποδειγματική» εικόνα.

Για παράδειγμα εδώ και αρκετές ημέρες καταγράφαμε κρούσματα, ως Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, χωρίς μέχρι στιγμής να τα δούμε στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ!

Μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαμε καταγράψει 13 κρούσματα με τον ΕΟΔΥ να παρουσιάζει μόλις ένα και το αμέσως επόμενο 24ωρο 11.

Τρία μάλιστα θετικά τεστ δεν τα είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή στο ρεπορτάζ. Με απλά μαθηματικά σε 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Φθιώτιδας, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει τα 12. Μάλιστα το ένα από όσα είχαμε βρει με τη δημοσιογραφική έρευνα, δεν το υπολογίζαμε για Φθιώτιδα, καθώς αφορούσε το φοιτητή από την Ξάνθη, που όμως χρεώθηκε (και σωστά) στη Λαμία. Άρα σε 17 κρούσματα έχουμε επαληθεύσει με τον ΕΟΔΥ μόνο τα 12.

Αυτά τα «χαμένα» πέντε κρούσματα όμως δεν ήταν τα πρώτα που δε βρήκαμε ποτέ στις λίστες του ΕΟΔΥ και πολύ φοβόμαστε ότι δε θα είναι και τα τελευταία.

Το πιο ανησυχητικό όμως δεν είναι στις μικρές απώλειες κρουσμάτων που στο κάτω κάτω θα μπορούσε με την ίδια ευκολία που χρεώνονται «ξένα» κρούσματα στη Φθιώτιδα, να έχουν χρεωθεί από λάθος σε άλλη περιοχή. Το ανησυχητικό είναι στα όσα έχουμε διαπιστώσει σχετικά με τον μικρό αριθμό τεστ που γίνονται στο πλαίσιο ιχνηλάτησης κάποιων «επικίνδυνων» επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε την τεράστια προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας που σε επικίνδυνες στιγμές οι άνθρωποι της υπερέβαλλαν εαυτό. Σε κάποιες άλλες όμως ο ΕΟΔΥ επέβαλλε το δικό του κανόνα: «Έλεγχος για ασθενείς που έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, δεν συστήνεται». Με δεδομένο και τις πεπερασμένες δυνατότητες της Περιφέρειας, ουκ ολίγες φορές τεστ δεν έγιναν όταν ανέλαβε ο ΕΟΔΥ. Ή έγιναν 3-4 σε αποκλειστικές επαφές λες και επρόκειτο για ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι στο κρεβάτι και δε βγαίνουν από το σπίτι! Σε κάποιες άλλες, χρειάστηκε να επέμβει ο Δήμος όπως έγινε στην περίπτωση των κρουσμάτων της Γιαννιτσούς.

Η «συνταγή» που ακούμε από ασθενείς που απευθύνθηκαν στον ΕΟΔΥ είναι η παρακάτω: «Μένεις σπίτι. Αν δεν αρρωστήσεις βαριά, δε χρειάζεται να πας στο Νοσοκομείο». Ακόμη και μέσα στο ίδιο σπίτι με 2 και3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κάποια μέλη της οικογένειας δεν έκαναν ποτέ το τεστ και ποτέ δε μάθαμε αν πέρασαν την ασθένεια. Το σίγουρο είναι μόνο ότι δεν κατεγράφησαν ποτέ ως ασθενείς της covid-19.

Αφορμή για επιπλέον προβληματισμό θέτει άρθρο του tvxs.gr όπου επαληθεύει τους φόβους μας σχετικά με το κατά πόσο τα στοιχεία που έχουμε, παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα της χώρας μας. Και προβληματιζόμαστε διότι εξαιτίας αυτών των στοιχείων, περιοχές όπως η Φθιώτιδα με μηδέν θανάτους, με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, δύναται ξαφνικά να βρεθεί στο κόκκινο και χωρίς να αντιληφθεί κάποιος το γιατί!

Με στοιχεία λοιπόν που έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης, στη χώρα μας διενεργούνται 10 με 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, διορθώνοντας αμέσως μετά τους αριθμούς και προσθέτοντας τα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων, έκανε λόγο για 19.500 τεστ.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι από την 1 Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, είχαν διεξαχθεί συνολικά 602.972 στοχευμένα τεστ.

Στις 4/10/20 ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει συνολικά 1.349.123 τεστ, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου είχαν γίνει τα 315.982. Άρα μια διαφορά 1.033.141 τεστ.

Βγάλτε λοιπόν από το τελευταίο νούμερο, όσα δειγματοληπτικά έγιναν στους ελέγχους εισόδων της χώρας και θα βρείτε 430.169 τεστ για 96 ημέρες στον υπόλοιπο πληθυσμό. Με μια απλή διαίρεση αντιστοιχούν λιγότερα από 4.500 τεστ ημερησίως, όταν στο Βέλγιο καθημερινά γίνονται 42.086 και στην Πορτογαλία υπάρχει η δυνατότητα για κάτι λιγότερο από 33.000 τεστ.

Με βάση αυτά τα τεστ ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, έχει κατατάξει τις 74 περιφερειακές ενότητες (τα νησιά χρεώνονται ξεχωριστά και οι τομείς της Αττικής) όπως παρακάτω:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Κοζάνη.