Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς e-mail το πρωί της Τρίτης ο Δήμος Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 12:36 Χωρίς e-mail το πρωί της Τρίτης ο Δήμος Λαμιέων

Κακόβουλο ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης με κατάληξη lamia-city.gr είχε ως αποτέλεσμα να γίνει επαναπρογραμματισμός όλων των e-mail του Δήμου Λαμιέων και για λίγες ώρες την Τρίτη το πρωί να μείνει χωρίς ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Κυρίτση, ο ίδιος έλαβε ένα παράξενο μέιλ όπου φαινόταν ως αποστολέας υπάλληλος του Δήμου, ενώ το περιεχόμενό του δεν είχε καμία σχέση με τη θέμα που έγραφε.

Ειδοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία και για λόγους ασφαλείας δόθηκαν σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις νέοι κωδικοί, σε μια διαδικασία που κρατάει λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κανένα πρόβλημα δεν προέκυψε ή παρατηρήθηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο είναι πραγματικότητα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος υπηρεσιών της κυβέρνησης αλλά και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κακόβουλα λογισμικά να ψάχνουν αδυναμίες των δημόσιων δικτύων για να στείλουν τα επικίνδυνα συνημμένα αρχεία τους.

Πως θα προστατευτούμε

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παραλήπτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν λαμβάνουν e-mail από διευθύνσεις που δε γνωρίζουν ή όταν η διεύθυνση του αποστολέα παρουσιάζει παράξενες επεκτάσεις, καθώς οι «χάκερς» χρησιμοποιούν διευθύνσεις που προσομοιάζουν με γνωστές αλλά οι καταλήξεις τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που γνωρίζετε.

Ο ιός χτυπάει τους υπολογιστές μέσω συνημμένων αρχείων (τύπου word) που λαμβάνουν οι χρήστες αλληλογραφίας στο email τους.

Στη συνέχεια ο ιός "διαβάζει" τη λίστα επαφών του συγκεκριμένου email καθώς και emails που εχει ανταλλάξει στο παρελθόν με τις επαφές του. Μετά προσπαθεί να εξαπλώσει την μόλυνση, στέλνοντας μαζικά νεα email σε αυτές τις επαφές έχοντας ως subject του email (θέμα) κάποια φράση που θα ξεγελάσει τον παραλήπτη προτρέποντας τον να κατεβάσει το μολυσμένο αρχείο.

Υπολογιστές με παλιές εκδόσεις Microsoft Word και με παλιές εκδόσεις Outlook είναι επιρρεπείς στο να μολυνθούν από τη συγκεκριμένη επίθεση.  .

Από τον ιό κινδυνεύουν δυνητικά όλοι όσοι ανταλλάσουν αλληλογραφία με emails δημοσίων υπηρεσιών. Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή όταν ανοίγεται συνημμένα από τέτοια ύποπτα emails αυτές τις ημέρες.

Διαβάστε και ένα σχετικό άρθρο με την ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τα emails του οποίου ξεκίνησε όλη αυτή η εξάπλωση του ιού, πατώντας ΕΔΩ.

Το Υπουργείο

Αποκαλυπτικό είναι επίσης το έγγραφο που εστάλη στις 15 Οκτωβρίου από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για ενημέρωση αποστολής παραπλανητικών e-mail με επισυναπτόμενο κάκοβουλο αρχείο.

Το έγγραφο εστάλη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, συνοδευόμενο από την παρακάτω φωτογραφία που εξηγεί αυτό που σημειώνουμε πιο πάνω: