Αράχωβα: Πανικός για ένα σπίτι λόγω της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 07:55 Αράχωβα: Πανικός για ένα σπίτι λόγω της πανδημίας

Οι τρεις κατηγορίες των Αθηναίων που ψάχνουν πώς θα περάσουν φέτος τα Χριστούγεννα - «Τόση δουλειά δεν είχαμε ούτε προ μνημονίων» λένε μεσίτες

Το ειδυλλιακό θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων, το Γκστάαντ, θα θυμίζει φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Αράχωβα.

Ο τοπ ελληνικός χειμερινός τουριστικός προορισμός αλλά και άλλοι αντίστοιχοι, όπως τα Καλάβρυτα, θα κατακλυστεί όπως φαίνεται από τους Ελληνες jet setters που λόγω κορωνοϊού τρέχουν να προλάβουν να κλείσουν καταλύματα για τις γιορτές.

Τα μέλη αρκετών old money οικογενειών, που σε λίγες ημέρες θα ετοιμάζονταν να ανοίξουν τα σαλέ τους στο φημισμένο Γκστάαντ, φαίνεται πως φέτος δεν θα ταξιδέψουν μακριά από την Ελλάδα. Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε με σχεδόν σιωπηλό τρόπο την αυλαία στα ταξίδια στο εξωτερικό, τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα μέχρι και τις γιορτές. Ο φόβος της πανδημίας, αλλά και η ανησυχία των lockdown που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19, δεν αφήνουν τους Ελληνες ταξιδιώτες να φύγουν από τη χώρα.

araxwba1

Το γεγονός ότι εκείνοι που συνήθως προγραμμάτιζαν ένα ταξίδι για κάποιο πολυτελές θέρετρο των Αλπεων ή για ψώνια στα Harrods του Λονδίνου δεν θα φύγουν από την Ελλάδα αποτυπώνεται στην τεράστια ζήτηση για ενοικίαση ακόμη και για αγορά κατοικιών στην Αράχωβα.

«Γίνεται πανικός, αυτή είναι η λέξη που σας λέω για να σας περιγράψω ότι τόση δουλειά δεν είχαμε ούτε προ μνημονίων. Ακόμη και οικογένειες με χαμηλό μπάτζετ, οι οποίες πήγαιναν στο Μπάνσκο ή σε άλλους φθηνούς χειμερινούς προορισμούς, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των χωρών που προχωρούν σε lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει να ενοικιάζουν ακόμη και να αγοράζουν σπίτια σε Αράχωβα, Καλάβρυτα και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα όπως το Καϊμακτσαλάν για τους Θεσσαλονικείς. Ακόμη και οικογένειες που είχες πάρα πολλά χρόνια να δεις στην Αράχωβα έχουν ήδη ενοικιάσει ή αγοράσει κατοικίες για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές», λέει στο protothema.gr ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.

araxwba2

«Αυτή τη στιγμή», προσθέτει, «υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που προβαίνουν σε ενοικίαση κατοικίας σε Αράχωβα και Καλάβρυτα και προέρχονται από την Αθήνα. Η πρώτη κατηγορία ενοικιάζει τη σεζόν από Οκτώβριο μέχρι και το Πάσχα, η άλλη κατηγορία ενοικιάζει για τρεις μήνες, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και η τρίτη κατηγορία ενοικιάζει για μία εβδομάδα, είτε των Χριστουγέννων, είτε της Πρωτοχρονιάς είτε των Φώτων.

Ο όγκος συναλλαγών συγκρίνεται με εποχές προ μνημονίου, με αύξηση των τιμών και υψηλό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν προτίθεται να ταξιδέψει φέτος τον χειμώνα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τις μέρες των εορτών και θα προτιμήσουν να κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές με ασφάλεια».

Η ενοικίαση ενός χώρου με ένα δωμάτιο, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα και μπάνιο ξεκινά από 3.000 με 4.000 ευρώ τη σεζόν και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50.000 ευρώ για ένα σπίτι με μικρή εσωτερική πισίνα και 5-6 υπνοδωμάτια.

«Οι τιμές πώλησης αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ένα διαμέρισμα ή μια παλιά μεζονέτα και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο», αναφέρει ο κ. Ρεβύθης και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής υπερτερούν οι ενοικιάσεις της πρώτη κατηγορίας, δηλαδή εκείνοι που κλείνουν τη σεζόν από Οκτώβριο μέχρι Πάσχα. Ενας βασικός λόγος είναι ότι ακόμη φοβούνται το lockdown στην Αθήνα κι έτσι θεωρούν ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μπορέσουν να πάρουν τα παιδιά τους και να μείνουν στην εξοχή».

Οπως αποκαλύπτει στο protothema.gr ο κ. Ρεβύθης, ο κόσμος που ανεβαίνει τα Σαββατοκύριακα για να αναζητήσει κατοικία είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τα ξενοδοχεία, τα οποία βέβαια τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον COVID-19, γιατί προτιμούν να έχουν ένα δικό τους σπίτι με το τζάκι του και να μένουν μονάχα τα μέλη της οικογένειας.

 

araxwba3

Για τον λόγο αυτό προτιμούν και μικρές κατοικίες των 50 τ.μ., παρά την πολυτέλεια και την άνεση που προσφέρει ένα ξενοδοχείο. Οπως λένε επιχειρηματίες της Αράχωβας, τα άτομα τα οποία έχουν ανηφορίσει αυτές τις ημέρες για να βρουν σπίτι προέρχονται από οικογένειες με πολύ χοντρά πορτοφόλια, τα οποία άλλες χρονιές δεν θα έριχναν ούτε ματιά στην Αράχωβα, αφού θα ετοιμάζονταν για τα σαλέ τους στις Ελβετικές Αλπεις.

Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θέλουν να διαταράσσεται η ιδιωτικότητά τους, ακόμη και τώρα που θα έρθουν στην Αράχωβα είναι απίθανο να τους δει κάποιος στις καφετέριες και στις ταβέρνες τις περιοχής, μια και θα μπορούν να έρθουν με τα ελικόπτερά τους ή θα βρίσκονται πίσω από τα φιμέ τζάμια των πολυτελών αυτοκινήτων τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση