Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα - Τι αλλάζει από σήμερα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 17:54 Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα - Τι αλλάζει από σήμερα

Πώς θα μετακινούνται οι εργαζόμενοι - Σε ποιες περιοχές ισχύουν τα νέα μέτρα.

Μάσκες με το που βγαίνουμε από το σπίτι και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα συνθέτουν το σκηνικό ενός μίνι lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στη Φθιώτιδα δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν, αφού από όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας μόνο η Βοιωτία βρίσκεται στο επίπεδο 3, που σημαίνει ότι ο νομός είναι με «πορτοκαλί» χρώμα στο υγειονομικό χάρτη, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Στη Βοιωτία λοιπόν και σε 17 ακόμη περιοχές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές (επίπεδα 3 και 4) από το πρωί του Σαββάτου τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 τη νύχτα έως τις 05.00 το πρωί.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 η μάσκα είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που θα βγει κάποιος από το σπίτι του, αφού πρέπει να τη φορά ακόμα και περπατώντας στον δρόμο.

Στα σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο τρίτο δηλαδή πορτοκαλί και τέταρτο, δηλαδή κόκκινο, επίπεδο. Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή δηλαδή στη γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ερωτηθείς ο Νίκος Χαρδαλιάς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια "διαλείμματα μάσκας'' έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται:

- Οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

- Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες

- Αν κάποιος είναι μόνος του σε Ι.Χ. δεν χρειάζεται να φορά μάσκα, αλλά όταν είναι παρόντες άλλοι τότε επιβάλλεται η χρήση της.

- Όταν κάποιος βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του με μέλη της οικογένειάς του δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα, αλλά όταν πρόκειται για κοινόχρηστες αυλές, πρέπει να τη φορά ακόμη κι αν είναι μόνος.

"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού", τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Άρωμα καραντίνας φέρνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, αφού δεν επιτρέπεται να είναι κανείς έξω μετά τις 00:30 χωρίς δικαιολογία ότι εργάζεται ή ότι αντιμετωπίζει έκτακτο πρόβλημα υγείας.

Το μέτρο αυτό στην ουσία θα τεθεί σε ισχύ τα ξημερώματα της Κυριακής, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

- Με βεβαίωση από τον εργοδότη θα κυκλοφορούν τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας οι εργαζόμενοι.

- Οι δημοσιογράφοι και άνθρωποι ΜΜΕ μετακινούνται με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωση.

- Εργαζόμενοι άλλων κλάδων με βεβαίωση εργόδοτη, ο οποίος συμπληρώνει στην ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ.

- Δημόσιοι υπάλληλοι με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σε ποιες περιοχές θα ισχύουν τα μέτρα

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες ισχύουν τα παραπάνω δύο μέτρα, αυτές είναι οι Περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στα επίπεδα 3 (πορτοκαλί, αυξημένης επιτήρησης) και 4 (κόκκινο, αυξημένου κινδύνου).

Στο επίπεδο 3 ανήκουν: Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Σέρρες, Τρίκαλα και η Σαλαμίνα.

Στο επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στο επίπεδο 2 κατεβαίνουν (από το επίπεδο 3) Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Πέλλα, Λέσβος, Σάμος, Ζάκυνθος, Κέα-Κύθνος. Το ίδιο ισχύει και τα νησιά Αττικής (εκτός της Σαλαμίνας) παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής είναι και παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο 3. Στις παραπάνω περιοχές δεν θα ισχύουν τα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη Δευτέρα.