Περιφέρεια και Δήμοι Στερεάς Ελλάδας σχεδιάζουν τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 08:12 Περιφέρεια και Δήμοι Στερεάς Ελλάδας σχεδιάζουν τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Διεκδικούν το αυτονόητο για την νέα επταετία 2021 - 2027…

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η 9η συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας με διευρυμένη σύνθεση, καθώς παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., Λουκάς Υπερήφανος και ο Προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ Κώστας Λέμας.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η πρώτη (ανεπίσημη) κατανομή πόρων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, που προβλέπει ένα ιδιαίτερα πενιχρό ποσό, σαφώς μικρότερο από αυτό που η Στερεά Ελλάδα δικαιούται και χρειάζεται.

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός επισήμανε τον έντονο προβληματισμό του για τους αποδιδόμενους πόρους και την ανάγκη για μια ισχυρή και ηχηρή διεκδίκηση για ένα ποσό όχι απλώς μεγαλύτερο, αλλά «άλλης τάξης μεγέθους». Ενημέρωσε μάλιστα για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής ζητώντας τη συνδρομή της ΠΕΔ για τα επόμενα βήματα.

Τέλος, αναφέρθηκε στους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος (ΕΣΠΑ 2014-2020), τονίζοντας πως τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

«Ολοκληρώσαμε μια παραγωγική συνάντηση με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που αφορούσε κυρίως τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Συνεχίζουμε να χαράζουμε μια κοινή διεκδίκηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η Περιφέρειά μας την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027. Από μεριάς μας θα μεριμνήσουμε, προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει ταχεία και κυρίως ποιοτική απορρόφηση. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια να καταστήσουμε τη Στερεά Ελλάδα ισότιμη με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η στιγμή αυτό να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης τόνισε: «Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε με τον Περιφερειάρχη και να συζητούμε για τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει πως μαζί μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, η Στερεά Ελλάδα αδικείται συστηματικά εδώ και 14 χρόνια, με αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτούμαστε, έχοντας στη διάθεσή μας υποδιπλάσιο Πρόγραμμα σε σχέση με άλλα ΠΕΠ Περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη της άτυπης βιομηχανικής ζώνης στα Οινόφυτα και η εκροή κεφαλαίων προς την Αττική δημιουργούν μια στρεβλή στατιστική εικόνα που επηρεάζει τον κοινοτικό αλγόριθμο κατανομής πόρων. Η αδικία αυτή πρέπει να σταματήσει σήμερα… τώρα. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν τα εργαλεία για να διορθώσουν τη συγκεκριμένη αδικία και πρέπει να διεκδικήσουμε την εκχώρηση επιπλέον πόρων στο ΠΕΠ της Στερεάς Ελλάδας. Θεωρούμε ότι το ΠΕΠ μας θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. € και θα πιέσουμε γι’ αυτό. Επίσης, μεσομακροπρόθεσμα, Περιφέρεια και Π.Ε.Δ. πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάλληλη προσαρμογή των κριτηρίων κατανομής πόρων στις Περιφέρειες, ούτως ώστε το πρόβλημα να λυθεί άπαξ και να μην αναγκαζόμαστε κάθε 7 χρόνια να διεκδικούμε τα αυτονόητα. ΠΕΔ και Περιφέρεια έχουμε ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες μας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε οι Στερεοελλαδίτες να αντιμετωπίζονται ισάξια με τους υπόλοιπους Έλληνες».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com