Κορωνοϊός: Σε πόσες μέρες λήγει η καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 14:25 Κορωνοϊός: Σε πόσες μέρες λήγει η καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Επικαιροποιήθηκαν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ…

Η υποχρεωτική «καραντίνα» είναι από τις λέξεις που μπήκαν για τα καλά στο λεξιλόγιο μας μαζί επίσης με αυτές του κορωνοϊού», του «κρούσματος», της «στενής επαφής» και κάμποσα ακόμη που περιγράφουν τη νέα πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Πίσω όμως από μια απλή λέξη όπως η «καραντίνα», για κάποιον που δεν έχει νοσήσει, υπάρχει μια όχι και τόσο εύκολη δοκιμασία για αυτούς που την… δοκιμάζουν!

Πόσες λοιπόν ημέρες υποχρεούται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μια στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, να μείνει καραντίνα; Να μείνει δηλαδή μακριά από επαφές με άλλους ανθρώπους εωσότου δεν μπορεί να μεταδώσει τον επικίνδυνο ιό.

Την συγκεκριμένη απάντηση και μια σειρά άλλες δίνει με νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα ο ΕΟΔΥ, οδηγίες που έχουν δώσει οι Ειδικοί του Υπουργείου Υγείας, βασιζόμενοι στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC.

Τα κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων COVID-19, επηρεάζουν οι παρακάτω παράγοντες:

• η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,

• η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και

• η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

α) την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων

β) το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων

γ) τη σοβαρότητα της νόσου

δ) την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και

ε) την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ασθενής με ήπια νόσο. Αυτό αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρη ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανόττα μετάδοσης του ιού.

Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Σχετικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19 καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.

O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές.

Ο εργαστηριακός επανέλεγχος των ασθενών με μοριακή ανίχνευση του ιού συμβάλει στην πρωϊμότερη άρση της απομόνωσης όταν πληρούνται τα κλινικά κριτήρια

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com