Οι προτάσεις της ΠΕΔ στο ψηφιακό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 19:39 Οι προτάσεις της ΠΕΔ στο ψηφιακό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, η 3η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που αφορούσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός, κ. Λιβανιος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Σταυριανουδάκης και συνολικά 52, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι και αιρετά στελέχη από την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, ως «ψηφιακός οικοδεσπότης» της Συνεδριακής Διάσκεψης με την ΚΕΔΕ, παρουσίασε τις εμπεριστατωμένες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας, ενώ στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τις πρόσφατες θεομηνίες αλλά και στα οικονομικά προβλήματα, που έχουν ανακύψει λόγω του νέου κορωνοϊού COVID19.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης κατάθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 240 τεκμηριωμένες προτάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, μέσω των ΚΑΠ αλλά και ενός διακριτού Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εστίασε επίσης στην έλλειψη προσωπικού στους Δήμους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει νέο αίμα και μέσω της συνεργασίας με το υφιστάμενο έμπειρο προσωπικό, να καταστήσουν το έργο των Δήμων πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο όπως τόνισε αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ζήτησε παράταση, τουλάχιστον τριών μηνών, στον χρόνο υποβολής προτάσεων, ούτως ώστε να καταφέρουν και οι μικρότεροι και υποστελεχωμένοι Δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις. Επιπλέον, ζήτησε να ενσωματωθούν στο υπό εκπόνηση πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση διατάξεις για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και άρση υφιστάμενων αδικιών.

Ο κ. Σουλιώτης στάθηκε επίσης στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ζήτησε να αρθεί η αδικία που υφίσταται η Στερεά και να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει υποστεί τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ μάλιστα χαρακτήρισε την λύση του ζητήματος ιστορική.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μη ύπαρξη Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ενός Πανεπιστημίου που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, τα οποία αφού αναδειχθούν θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα. «Δεν ζητάμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ως χάρη. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των Στερεοελλαδιτών. Η ίδρυσή του θα αποδείξει ότι αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ..

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση