Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από αθερίνες μέχρι σκληρά ναρκωτικά τα κατασχεμένα από τις Λιμενικές υπηρεσίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 09:57 Από αθερίνες μέχρι σκληρά ναρκωτικά τα κατασχεμένα από τις Λιμενικές υπηρεσίες

Τρία 150αρια μόνο τα πρόστιμα εντός λιμανιών και πλοίων για μη χρήση μάσκας…

Τη δράση των υπηρεσιών της για το μήνα Οκτώβριο, παρουσιάζει η 4η Περιφερειακή Διοίκησης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είναι υπεύθυνη για τις ακτές και τα λιμάνια Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Οι αρμοδιότητες των στελεχών της περιλαμβάνει συλλήψεις - που έφτασαν τις 27 - μέχρι ελέγχους για παράνομη αλιεία, παραβάσεις του ΚΟΚ, ακόμη και χρήση μάσκας.

Από το Σεπτέμβριο στις αρμοδιότητες των Λιμενικών είναι και οι έλεγχοι για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της covid-19, βεβαιώνοντας αρχικά 20 παραβάσεις σε 2.735 ελέγχους και τον Οκτώβριο μόλις τρεις (3) σε 2.027 ελέγχους.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

α) Συνελήφθησαν συνολικά είκοσι επτά (27) άτομα και ειδικότερα: 

· Έξι (06) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών .

·  Ένα (01) άτομο για κλοπή – διάρρηξη.

· Ένα (01) άτομο για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

· Ένα (01) άτομο για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

· Δεκαοκτώ (18) άτομα για λοιπά αδικήματα (παραβάσεις Π.Κ., Κ.Ο.Κ., αιγιαλού - παραλίας).

β) Πραγματοποιήθηκαν είκοσι τρεις (23) διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικότερα: 

· Δεκαοκτώ (18) με ιδιωτικά σκάφη από λιμάνια των Β. Σποράδων προς το λιμένα Βόλου.

·  Πέντε (05) με Πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από το λιμένα Λιναριάς Σκύρου προς το λιμένα Κύμης

γ) ) Πραγματοποιήθηκαν συνολικά οκτακόσιοι εξήντα τέσσερεις (864) έλεγχοι τροχαίας αστυνόμευσης και ειδικότερα:

· Βεβαιώθηκαν εξακόσιες επτακόσιες εξήντα τρεις (763) παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

· Πραγματοποιήθηκαν εκατόν ένας (101) έλεγχοι μέθης/αλκοτέστ στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας μας και βεβαιώθηκαν δέκα (10) παραβάσεις

δ) Πραγματοποιήθηκαν ογδόντα (80) έλεγχοι εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου σε Επιβατηγά / Οχηματαγωγά πλοία και ΚΥΕ σε χώρους αρμοδιότητας μας με αρνητικά αποτελέσματα.

ε) Κατασχεθήκαν 36,5 γρ. ακατέργαστη Κάνναβη, 4γρ. Ηρωίνης, 76 ναρκωτικά δισκία και 74 γρ. αφορολόγητος καπνός

στ) Στο πλαίσιο της Λιμενικής Αστυνομίας:

i) βεβαιώθηκαν συνολικά εκατόν σαράντα επτά (147) παραβάσεις.

Ειδικότερα: 

· Ογδόντα δύο (82) παραβάσεις Γενικού Κανονισμού Λιμένα .

·  Επτά (07) ) παραβάσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου .

·  Δώδεκα (12) παραβάσεις λοιπών διατάξεων.

·  Σαράντα τρεις (43) Αλιευτικές παραβάσεις, ενώ κατασχεθήκαν τα κάτωθι αλιευτικά εργαλεία και αλιεύματα:

- Αλιευτικά Εργαλεία: 2 ψαροντούφεκα, 1 δίχτυ μανωμένο 60μ., 2 δίχτυα απλάδια 60μ. και 68μ., 1 αθερινόδιχτο 05μ. .

-Αλιεύματα: 0,5κ. όστρακα (γυαλιστερές) και 14κ. περίπου διάφορα ειδή ψαριών.

ii) επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους εβδομήντα μία χιλιάδων σαράντα (71.040) ευρώ.

ζ) Διαχείριση περιστατικών έρευνας και διάσωσης:

Από το Λιμεναρχείο Κύμης/Λ.Σ. ΣΚΥΡΟΥ αναλήφθηκαν ενέργειες για διάσωση πέντε (05) ατόμων, όταν το Τ/Χ σκάφος αναψυχής στο οποίο επέβαιναν, έπλεε ακυβέρνητο εξαιτίας μηχανικής βλάβης σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της νήσου ΣΚΥΡΟΥ

η) Διαχείριση περιστατικών Ναυτικών Ατυχημάτων:

Από το Λιμεναρχείο Καρύστου αναλήφθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικού προσάραξης Α/Κ σκάφους στην βραχονησίδα ΄΄Παξιμάδα΄΄ στην θαλάσσια περιοχή κόλπου Καρύστου. Aπό το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου/Β΄ Λ/Τ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΡΙΚΕΡΩΝ αναλήφθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικού εισροής υδάτων στο μηχανοστάσιο Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφους κατά τη διαδικασία ανέλκυσής του, σε τοπικό ναυπηγείο

ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ COVID -19

Τέλος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωναϊού COVID-19 ,από την Υπηρεσία μας και τις Λιμενικές Αρχές Υπαγωγής διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι, τόσο προ απόπλου όσο και εν πλω, σε δρομολογημένα επιβατηγά πλοία καθώς και σε τουριστικά ημερόπλοια. Τον μήνα Οκτώβριο διενεργήθηκαν συνολικά δύο χιλιάδες είκοσι επτά έλεγχοι (2.027), βεβαιωθήκαν τρεις (03) παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους τετρακοσίων πενήντα ευρώ (450€).

Σημειώνουμε ότι η 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο έχει περιοχή ευθύνης τις ηπειρώτικες ακτές τις χώρας στους λιμένες όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και την αντίστοιχη χωρική θάλασσα από τις εκβολές του χειμάρρου Παπαπούλι του Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας διατρέχουν το σύνολο της ακτογραμμής Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Βοιωτίας μέχρι το Σέσι Γραμματικού Αττικής. Επίσης στην περιοχή ευθύνης της ανήκουν η Εύβοια, η ν. Σκύρος, οι Βόρειες Σποράδες καθώς και πλειάδα νησίδων και βραχονησίδων. Στην 4 Η ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ υπάγονται οι Λιμενικές Αρχές Χαλκίδας, Βόλου, Καρύστου, Αιδηψού, Στυλίδας, Σκιάθου, Κύμης με τα υποτεταμένα σε αυτές κλιμάκια.