Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρακιώτης: «Λειτουργήστε το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. που ανέστρεψε το φαινόμενο εκροής επιστημόνων στο εξωτερικό»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 10:37 Σαρακιώτης: «Λειτουργήστε το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. που ανέστρεψε το φαινόμενο εκροής επιστημόνων στο εξωτερικό»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Αναπληρωτή Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Έρευνα και την Τεχνολογία…

Ως Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Έρευνα και την Τεχνολογία, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και τη συνέχιση της επαρκούς χρηματοδότησής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), καταθέτοντας κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, την οποία συνυπογράφει τόσο ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης όσο και άλλοι 51 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. υπήρξε μια σημαντικότατη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με σκοπό τη λειτουργία του ως ανεξάρτητος θεσμός ενίσχυσης του έργου των νέων επιστημόνων, αποτελώντας τη «ναυαρχίδα» της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι στιγμής, έχει διαθέσει ή προκηρύξει 180 εκ. € σε 1.000 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, 300 ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών, σε περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών ΔΕΠ και Ερευνητών που υλοποιούνται στα Πανεπιστήμια και σε Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Μέσω του παραγόμενου έργου του το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συνέβαλε στην αναστροφή του φαινομένου εκροής σπουδαίων επιστημόνων στο εξωτερικό (‘brain drain’), ανακόπτοντας την αιμορραγία της χώρας σε υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και επιστημονικό – ερευνητικό κεφάλαιο.

Η χρηματοδότηση του τελειώνει με το πέρας του 2020, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει κάτι για τη συνέχιση λειτουργίας του, ενώ ακούγεται η ένταξη ερευνητικών δομών του στον υπό σχεδιασμό Εθνικό Οργανισμό Έρευνας.

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα της Έρευνας και της επαρκούς χρηματοδότησής της από ανεξάρτητους φορείς, όπως το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.. Αφορά τις προοπτικές παραμονής των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, την αναπτυξιακή δυναμική της Εθνικής Οικονομίας και τα επίπεδα καινοτομίας στην προσέγγιση της χώρας μας με την αναδυόμενη παγκόσμια πραγματικότητα του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού επί τεχνολογιών αιχμής και νέων μεθόδων παραγωγής».