Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Διυπουργική έργα ΑΠΕ σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 09:20 Στη Διυπουργική έργα ΑΠΕ σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

Στο Βούζι Δομοκού η μία πρόταση μεγάλης ετιαρίας Ανανεώσιμων Πηγών…

Μεγάλη επένδυση στον τομέα τον ΑΠΕ «προχωράει» η Solar Project SC ΙKE στη χώρα μας σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com.

Η συγκεκριμένη εταιρία επιδιώκει να εγκαταστήσει 750 MW ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και έχει υποβάλει 3 διαφορετικές προτάσεις στο Enterprise Greece με στόχο να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα έργα που τελούν υπό διαβούλευση, είναι η δημιουργία 2 φωτοβολταϊκών σταθμών που θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα ανέρχονται συνολικά στα 515 MW και 1 που θα βρίσκεται στην Αττική και θα ανέρχεται στα 258 MW.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής ισχύος 260 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 393.380,00 MWh στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου (Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας Φαρσάλων – Δημοτική Ενότητα Ναρθάκη), η οποία ανήκει στο δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τη δημιουργία ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ενέργειας (με ετήσια παραγόμενη ενέργεια που υπολογίζεται στα 392.190,00 MWh) στην περιοχή Ρύζι – Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την τρίτη πρόταση της Solar Project SC I ΙKE, η μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 258 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 396.804,00 MWh θα βρίσκεται στην περιοχή Βούζι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com οι εξελίξεις για τα συγκεκριμένα πάρκα δε θα καθυστερήσουν καθώς αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας να εξεταστούν οι σχετικές επενδυτικές προτάσεις από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που εγκριθούν, θα υπαχθούν στο Νόμο 3894/10 και θα ενταxθούν στη διαδικασία Fast Track. Ύστερα θα πάνε στη ΡΑΕ προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη αδειοδότηση και θα ακολουθήσει η συμφωνία σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ.