Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Μοριακό τεστ κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 08:12 Λαμία: Μοριακό τεστ κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες

Τώρα μπορείτε να κάνετε και στη Λαμία μοριακό τεστ και να έχετε τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες.

Επειδή πάρα πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού, είτε γρήγορο (rapid test) , είτε μοριακό (RT-PCR), σας ενημερώνουμε ότι το Μικροβιολογικό - Διαγνωστικό ιατρείο της Μαρίας Ψαρρά έχει εξοπλιστεί πλέον με αναλυτή μοριακής ανίχνευσης του κορωνοϊού, δίνοντας έτσι την δυνατότητα αποτελέσματος την ίδια μέρα με αυτή της λήψης του δείγματος.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaReport με την μικροβιολόγο Μαρία Ψαρρά μας επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με τον αυτόματο μοριακό αναλυτή iPonatic της εταιρείας Sansure Biotech, το οποίο ανιχνεύει τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, με την μέθοδο της RT-PCR, που είναι, παγκοσμίως, η «gold standard» μέθοδος ανίχνευσής του. Μάλιστα το μηχάνημα έχει έγκριση από τον FDA (EUA).

«Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η ανάλυση του δείγματος γίνεται σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο του εργαστηρίου και, έτσι, το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου (PCR) δίνεται εντός ολίγων ωρών από την λήψη του δείγματος, χωρίς να «χάνεται» χρόνος μέχρι να αποσταλεί το δείγμα σε εργαστήριο της Αττικής, το οποίο θα έδινε αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 24 ώρες....», μας είπε η κ. Ψαρρά και πρόσθεσε ότι:

«Όπως είναι γνωστό, η αναζήτηση αντιγόνου μπορεί να είναι μια ταχεία δοκιμασία, όμως υπολείπεται σε ευαισθησία. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν εξασφαλίζει ότι το άτομο δεν πάσχει και, επί ισχυρής υποψίας –είτε λόγω παρουσίας συμπτωμάτων είτε λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα- η μοριακή ανίχνευση του ιού παραμένει η μέθοδος αναφοράς για την διάγνωση μόλυνσης από τον covid-19».

Να σημειωθεί επίσης ότι η εξέταση πραγματοποιείται έπειτα από λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο, ώστε να εξασφαλιστεί η μη έκθεση του πιθανού κρούσματος στους κοινόχρηστους χώρους (αίθουσα αναμονής, αιμοληπτήρια και γραφείο ιατρού). 

Προηγείται πάντα τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του ιατρείου, προκειμένου να αποφευχθεί η συνύπαρξη ατόμων που χρειάζεται να προβούν στην συγκεκριμένη εξέταση.

Τέλος να ενημερώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα κατ’ οίκον λήψης του δείγματος προς εξυπηρέτηση εκείνων που δεν είναι σε θέση να πάνε στο ιατρείο.