Ιατρικός Σύλλογος: «Οι περιστάσεις δυστυχώς απαιτούν άμεσες και θαρραλέες λύσεις»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 08:01 Ιατρικός Σύλλογος: «Οι περιστάσεις δυστυχώς απαιτούν άμεσες και θαρραλέες λύσεις»

Νέα παρέμβαση των Ιατρών της Φθιώτιδας με προτάσεις για να αντέξει το σύστημα υγείας. Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου που υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρήστος - Δημήτριος Γεωργίου και Αθανάσιους Ντούζγος…

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έχοντας οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του, σίγουρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Αντιθέτως καλλιεργούν ένα κλίμα άγχους και αβεβαιότητας σε Υγειονομικούς και πολίτες.

Ευχάριστη παραφωνία στα ανωτέρω αποτελούν τα θετικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου. Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας του εμβολιαστικού σχεδίου για τη χώρα μας δίνει μία νότα αισιοδοξίας, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μέχρι τότε θα κληθούμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που η πολιτεία πρέπει να επιλύσει άμεσα είναι η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και ο αναγκαίος αριθμός κλινών στις ΜΕΘ και στις πτέρυγες COVID. Το κάλεσμα του Υπουργού για συνεργασία ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ, αν και ευχόμαστε να έχει θετική απήχηση, φοβούμαστε ότι από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.

Οι ιατρικοί σύλλογοι ως σύμβουλοι της πολιτείας σε θέματα Υγείας οφείλουν να καταθέτουν προτάσεις, βοηθώντας την στο δύσκολο έργο της. Στα πλαίσια αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας καταθέτει προτάσεις - παρατηρήσεις πάνω στα δύο προαναφερθέντα προβλήματα, ελπίζοντας αφού αξιολογηθούν να εμφανίζουν κάποια χρησιμότητα στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

1. Άμεσα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή - χαρτογράφηση του επιστημονικού προσωπικού που αυτή τη στιγμή υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ( ιατρικού και νοσηλευτικού ), ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθώς και των ιδιαίτερων προσόντων, εμπειρίας ή εξειδικεύσεων που μπορεί να κατέχουν, και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να φανούν χρήσιμα σε ειδικές πτέρυγες και μονάδες COVID.

2. Άμεσα θα πρέπει σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια να εξεταστεί το ενδεχόμενο ορισμού κάποιων νοσοκομείων ως ειδικά κέντρα διαχείρισης και νοσηλείας περιστατικών COVID και ενίσχυσης αυτών με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κλινών εντατικής θεραπείας, ειδικών μηχανημάτων και αναπνευστήρων καθώς και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την αποτελεσματική και ασφαλή νοσηλεία των ασθενών με COVID. Μία τέτοια συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων ίσως είναι αποτελεσματικότερη αυτή τη χρονική περίοδο.

3. Δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου που θα παρακολουθεί σε όλα τα κέντρα COVID την κίνηση των ασθενών, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, τον αριθμό των ιατρών και των νοσηλευτών και θα φροντίζει για την ενίσχυσή τους σε περίπτωση που αυτός δεν επαρκεί, είτε λόγω αύξησης των κρουσμάτων που νοσηλεύονται, είτε λόγω αποχώρησης κάποιου υγειονομικού για λόγους υγείας.

4. 4. Άμεση προκήρυξη με κατεπείγουσα διαδικασία θέσεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και όχι επικουρικού, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δίνοντας ταυτόχρονα επιπλέον κίνητρα σε όσους προσληφθούν, οικονομικά ή υπηρεσιακής εξέλιξης.

5. Άμεση αξιοποίηση του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού ( ιατρικού και νοσηλευτικού ), σε πτέρυγες και ΜΕΘ COVID με δυνατότητα μετατροπής της εργασιακής τους σχέσης από ορισμένου χρόνου σε μόνιμη σχέση εργασίας, σε όσους συναινέσουν να μετακινηθούν στα ειδικά τμήματα COVID, καθώς και τοποθέτησή τους μετά το πέρας της πανδημίας σε αντίστοιχα της ειδικότητας τους τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ, όπου υπάρχουν ανάγκες.

6. Πρόβλεψη για σταθερή μηνιαία αποζημίωση με τη μορφή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως στις πτέρυγες και στις ΜΕΘ COVID, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Τούτο θα αποτελούσε μια αναγνώριση της προσφοράς τους, τη στιγμή μάλιστα που απλόχερα συζητάμε αμοιβές των 2000 ευρώ για εξάμηνες συμβάσεις.

7. Αξιοποίηση των υποδομών, ( κλίνες Εντατικής Θεραπείας, θάλαμοι νοσηλείας ), όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

8. Διενέργεια όσο το δυνατό περισσότερων τεστ covid στον πληθυσμό, χωρίς την χρονοβόρα και δυσλειτουργική διαδικασία του ΕΟΔΥΥ, αλλά με συνταγογράφηση του τεστ ηλεκτρονικά μέσω του ΕΟΠΥΥ και πραγματοποίηση αυτού με μηδενική συμμετοχή για τον ασφαλισμένο σε όλα τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας.

9. Νέο κάλεσμα συνεργασίας στους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα για κάλυψη αναγκών στα νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας αστικού τύπου που ανεξαρτήτως του οικονομικού σκέλους, θα προβλέπει τη δυνατότητα σε αυτούς που θα το επιλέξουν, μετά τη λήξη της σύμβασής τους να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με σχέση μόνιμης εργασίας και να αξιοποιηθούν σε αυτό, έχοντας εξελικτικά και μισθολογικά δικαιώματα ισότιμα των νοσοκομειακών συναδέλφων τους.

10. Δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς στους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα με ευέλικτο ( αναλόγως των δυνατοτήτων κάθε ιατρού ) ωράριο στις δημόσιες δομές Υγείας. Ανταποδοτικά και αναλογικά του χρόνου εθελοντικής εργασίας θα μπορούσαν να εξεταστούν από την πολιτεία φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις - διευκολύνσεις στους συναδέλφους που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

11. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη από την Πολιτεία για τη στήριξη των ιατρείων και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων που αποτελούν τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου η επόμενη μέρα μετά την πανδημία να μην βρει κλειστά ιατρεία και φυγή ιατρικού δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση