Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερέτης: Άμεσα άλλες 9 κλίνες ΜΕΘ covid σε Λαμία και Χαλκίδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 21:25 Σερέτης: Άμεσα άλλες 9 κλίνες ΜΕΘ covid σε Λαμία και Χαλκίδα

Έντονη πίεση σε Λάρισα και Μαγνησία με την κατάσταση ελεγχόμενη. Η κατάσταση σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως κατατέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών…

Την κατάσταση σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, περιέγραψε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, στην τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας (24/11) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιεστική αλλά ελεγχόμενη, χαρακτήρισε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ την κατάσταση σε Λάρισα και Μαγνησία που είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή ευθύνης του.

Ο κ. Σερέτης επανέλαβε τις στρατηγικές κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με την μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε αποκλειστικό για ασθενείς covid-19, αλλά και την οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις επαφές με δύο ακόμη ιδιωτικές δομές.

Σημειώνουμε ότι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας έχει αναλάβει τα χειρουργεία και τη λειτουργία Μαιευτικής Κλινικής.

Τα ενεργά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα έφτασαν τα 888 ενώ στη Μαγνησία πλησίασαν τα 600 με την εκτίμηση του κ. Σερέτη να περιγράφει ελαφριά μείωση του δείκτη Rt στον πρώτο νομό σε 0,95 έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες. Ο αντίστοιχος δείκτης στη Μαγνησία υπολογίζεται στο 1,17 σύμφωνα με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών.

Για την αποσυμφόρηση μάλιστα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας, ενώ τρεις σκηνές έχουν τοποθετηθεί με τη βοήθεια του στρατού στην  αυλή, για τον ίδιο σκοπό.

Αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid

Ο κ. Σερέτης τόνισε στον πρωθυπουργό πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σχετικά με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ covid στην 5η ΥΠΕ, καθώς ήδη φτάσαμε στις 85. Ενδεικτικά, στην αρχή του 2ου κύματος υπήρχαν μόλις 22 ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Όπως διευκρίνισε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ στο Lamiareport που επικοινώνησε μαζί του, μέχρι πριν ένα σχεδόν μήνα υπήρχαν μόνο 8+8 κρεβάτια ΜΕΘ covid στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας και 6 στη Λαμία (σύνολο 22). Σήμερα φτάσαμε στα 85 και άμεσα περιμένει τα 5 νέα κρεβάτια στη Λαμία και από κοντά τα άλλα 4 στη Χαλκίδα για να φτάσουμε στα 94.

Θα προσθέσουμε εμείς ότι με χρονοδιάγραμμα 50-60 ημερών έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των νέων κρεβατιών ΜΕΘ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Νοσοκομείο Λαμίας και δε θα πρέπει επιπλέον να ξεχνάμε ότι η Στερεά Ελλάδα έβαλε πλάτη για ασθενείς από Καρδίτσα, Λάρισα, ακόμη και από Γρεβενά ή Φλώρινα.

Η κατάσταση στις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες

Ανάλογη ενημέρωση είχε ο πρωθυπουργός και από τις άλλες ΥΠΕ στην τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας.

1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.

Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.

Ο κ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί. Η κάλυψη σήμερα είναι περίπου 50% στις απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. O κ. Ροϊλός τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.

Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης ανέφερε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι στην 6η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για COVID. O κ. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Στην 6η ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί επίσης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, καθώς και τα νοσοκομεία του Πύργου και της Καλαμάτας.

Ο κ. Καρβέλης είπε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.

7η ΥΠΕ (Κρήτης)

Η Διοικητής Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Προσέθεσε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σε πολλές μονάδες του νησιού η Διοικητής δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.

Με πληροφορίες από primeminister.gr