Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα Στήριξης του Δήμου Στυλίδας για τους Επαγγελματίες και τις Επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:12 Μέτρα Στήριξης του Δήμου Στυλίδας για τους Επαγγελματίες και τις Επιχειρήσεις

Mε εισήγηση της Δημάρχου Στυλίδας Βιργινίας Στεργίου προς την οικονομική επιτροπή του Δήμου προχωρούν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών του Δήμου για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας η οποία πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους  μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής παρευρέθησαν μόνο τα μέλη της πλειοψηφίας τα οποία υπερψήφισαν  την εισήγηση της Δημάρχου η οποία περιληπτικά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Την απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου ως ακολούθως:

α) Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλλει τέλη για το έτος 2020, η άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων θα ανανεώνεται κατόπιν αίτησής τους και για ολόκληρο το έτος 2021 χωρίς την καταβολή τελών.

β) Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί την άδεια ή δεν έχουν καταβάλλει τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020, η άδεια χρήσης  θα εκδίδεται κατόπιν αίτησής τους για το έτος 2021 με την καταβολή των τελών έτους 2020.

2. Τη μείωση μισθώματος κατά 40% επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Στυλίδας για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, για όσους έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί μερικής ή ολικής αναστολής λειτουργίας.

3.Την  αναστολή της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης για τον καθορισμό του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων (0,5%), για όσο χρόνο ισχύει αναστολή της λειτουργίας τους και τη δυνατότητα να  υποβάλλουν τη δήλωση όταν επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους (και εντός 30 ημερών), χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων για τη μη έγκαιρη υποβολή.

Με την απόφαση αυτή, ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε απαλλαγής από τα τέλη ή συμψηφισμού είναι η αίτηση του ενδιαφερόμενου καθώς και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η ανωτέρω εισήγηση θα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο Δήμος Στυλίδας προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία», σημειώνετεαι σε δελτίο τύπου του Δήμου.