Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των Διοικούντων της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 08:30 Λαμία: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των Διοικούντων της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Έπαθαν σοκ οι άνθρωποι όταν, από τη μια στιγμή στην άλλη, διαπίστωσαν ότι δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους είχαν μέσα χρήματα.

Η είδηση έπεσε κυριολεκτικά σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Λαμίας, αφού η μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, την απόφαση για τη δέσμευση των λογαριασμών πήρε η Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της οποίας επικεφαλής είναι η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη.

Η δέσμευση των λογαριασμών αφορά όλα τα μέλη των διοικήσεων των τελευταίων ετών, πριν κλείσει η ΣΤΛ, καθώς επίσης και κάποια στελέχη που συμμετείχαν στα Δ.Σ. της Τράπεζας. Ουσιαστικά το κατηγορητήριο είναι ότι έδιναν "θαλασσοδάνεια" χωρίς να εξασφαλίζεται όπως θα έπρεπε η Συνεταιριστική Τράπεζα.

Η υπόθεση εκδικάζεται το Φεβρουάριο στο Εφετείο Λαμίας, ωστόσο όπως λένε νομικοί κύκλοι σε κανένα στάδιο της προανάκρισης δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που θα δικαιολογούσε μια τέτοια απόφαση, η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον υπερβολική.

Πρώην μέλος του ΔΣ της ΣΤΛ πήγε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει και όταν έδωσε την κάρτα για να πληρώσει πήρε την απάντηση από την ταμία ότι δεν υπάρχουν χρήματα μέσα αφού εμφανίζει υπόλοιπο μηδέν. Της είπε να το ελέγξει ξανά μήπως έγινε κάποιο λάθος αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι είχε δεσμευτεί ο λογαριασμός του. Όταν αργότερα επικοινώνησε με την Τράπεζα έμαθε για τη δέσμευση, μη πιστεύοντας αυτά που άκουγε. 

Το ίδιο σοκ έπαθαν όλοι αφού μάλιστα σε διάφορους λογαριασμούς υπήρχαν και συνδικαιούχοι, οι οποίοι επίσης δεν μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα. Κάποιοι από αυτούς είναι επαγγελματίες και έχουν πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από άλλους που είναι συνταξιούχοι, ωστόσο για όλους το σοκ είναι τεράστιο, αφού αυτό έγινε χωρίς να έχουν από πριν την οποιαδήποτε ενημέρωση.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι άνθρωποι σε σύντομο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες θα μπορέσουν και πάλι να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους, όμως η ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι να ξεμπερδέψουν από όλη αυτή την περιπέτεια, θα είναι μεγάλη.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaReport για το θέμα αυτό με το γνωστό δικηγόρο Χρήστο Γιαταγάνα μας δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι για λόγους αρχής, αν και μου ζητήθηκε να συμμετέχω στην υπόθεση και από τις δύο πλευρές, θεώρησα σωστό  ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχω, στάση που θα τηρήσω μέχρι τέλους γιατί κατά την συνείδησή μου αυτό επιτάσσει η δεοντολογία του λειτουργήματος που υπηρετώ.

Τυχαίνει να γνωρίζω  θα έλεγα το σύνολο της υποθέσεως. Η υποψία μου είναι ότι για την τελευταία εξέλιξη  οι συμπολίτες μας  ίσως να είναι θύματα "καλοθελητών". Σε κάθε περίπτωση την τελευταία ενέργεια την θεωρώ άδικη και εντελώς ασύμβατη ακόμα και με το "σαθρό" κατηγορητήριο που εκκρεμεί.

Άποψή μου είναι ότι οι συμπολίτες μας που με την τελευταία ενέργεια κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσουν  προσωρινά το πρόβλημα  που δημιουργήθηκε  με την βοήθεια των εκλεκτών συναδέλφων μου που τους υπερασπίζονται  αλλά και οριστικά κατά την εκδίκαση της υποθέσεως, διότι από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω κανένας δεν λειτούργησε με σκοπό την βλάβη της Τράπεζας, ούτε ωφελήθηκε σε τίποτα αφού μοναδική επιδίωξή τους ήταν  η λειτουργία της Τραπέζης κατά τρόπο επωφελή για την τοπική μας οικονομία».