Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνει θέση ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για τα τεστ κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 14:55 Παίρνει θέση ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για τα τεστ κορωνοϊού

«Παντού δωρεάν, με συνταγογράφηση και εκτός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για να μην υπάρχει περιορισμός…».

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή ανώτερης τιμής στα τεστ που διενεργούν ιδιωτικά εργαστήρια, παίρνει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, κάνοντας μάλιστα ουσιαστικές προτάσεις που είναι υπέρ των πολιτών και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε το δελτίο τύπου που υπογράφουν ο Πρόεδρος του ΙΣΦ Χρήστος - Δημήτριος Γεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Ντούζγος:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας καταδικάζει την επιβολή ανώτερης τιμής στα τεστ ανίχνευσης Κορωναϊού. Από την αρχή της επιδημίας ο δημόσιος τομέας ανέλαβε τη δωρεάν διενέργεια μοριακών διαγνωστικών τεστ και τεστ αντιγόνου (rapid) COVID-19 στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Συμπληρωματικά μεγάλος αριθμός τεστ, τόσο αντιγόνου όσο και μοριακών, πραγματοποιείται στα ιδιωτικά εργαστήρια αποφορτίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας. Με πρόσφατη δήλωσή του ο γ.γ. Εμπορίου επιβάλει ανώτερη τιμή στα τεστ που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια,  η οποία μάλιστα δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στο κόστος των αντιδραστηρίων της εξέτασης.

Με την ενέργειά της αυτή, η κυβέρνηση δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης του κοινού προς τα ιδιωτικά εργαστήρια αφού σαφώς υπονοεί ότι τα τελευταία λειτουργούν κερδοσκοπικά σε μια περίοδο μάλιστα υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι ο κίνδυνος τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να σταματήσουν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ COVID-19 αφού αυτά καθίστανται οικονομικά ασύμφορα αν όχι επιζήμια. Είναι προφανές ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο άμεση θα είναι η επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία θα μετακυληθεί το επιπλέον διαγνωστικό έργο.

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα ανέλαβε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης το ρόλο του κυματοθραύστη, περιορίζοντας τον αριθμό των ασθενών που ζητούσαν διάγνωση και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερα μάλιστα στη χώρα μας όπου η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στον περιορισμό της επιδημίας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ έχει διατυπωθεί και την επαναλαμβάνουμε με απόλυτη σαφήνεια:

ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικά τεστ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ).

ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικά τεστ σε όλα τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ με τις εξής προϋποθέσεις:

• Συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό.

• Πλήρης αποζημίωση των εργαστηρίων σε τιμή ανάλογη του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου.

• Μη υπαγωγή των διαγνωστικών τεστ στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς μη υπαγωγή τους σε καθεστώς rebate και clowback.

Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας ενθαρρύνει τη διενέργεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερου  αριθμού διαγνωστικών τεστ ανίχνευσης του COVID-19 στο γενικό πληθυσμό (screening) από τον ΕΟΔΥ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εκτίμηση της διασποράς της νόσου στην περιοχή μας.»