Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκαιρη ερώτηση Λάμπου στο Περιφερειακό για το Νοσοκομείο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 07:38 Επίκαιρη ερώτηση Λάμπου στο Περιφερειακό για το Νοσοκομείο Λαμίας

Με θέμα τη διαχείριση του δεύτερου κύματος πανδημίας, από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Στερεάς Υπεροχής» Σπύρος Λάμπου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, την οποία συνυπογράφουν και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο από εσάς, δια του εντεταμένου συμβούλου για θέματα υγείας, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις, ότι το Γ.Ν. Λαμίας θα αντέξει στην πίεση από το δεύτερο κύμα πανδημίας του covid 19, με αύξηση των κλινών ΜΕΘ και κυρίως με τη στελέχωση τους, με το αναγκαίο επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό .

Έκτοτε, μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός του από 6 κλίνες σε 12, με τη διάλυση της ΜΑΦ και μετατροπή της σε ΜΕΘ, μπορεί να προστεθούν ακόμα 5 κλίνες εντός των ημερών αλλά είναι τέτοια η ζήτηση για κλίνες ΜΕΘ, ( βλέπε μεταφορά ασθενών από Θεσσαλία κ.λ.π.), που θα είναι ζήτημα ωρών η κάλυψή τους από την αρχή της λειτουργίας τους.

Οι επιπλέον 7 κλίνες, δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου, πρόκειται να λειτουργήσουν τέλος Ιανουαρίου, γεγονός που θα συμβεί πολύ αργά!  

Παράλληλα η κατάργηση της ΜΑΦ οδήγησε στην αλματώδη αύξηση των νοσηλευμένων στην κλινική covid 19 στο πέτρινο κτίριο. Από 8 ασθενείς που είχαμε αρχικά, έχουμε φτάσει  σήμερα να έχουμε 45, με δυσοίωνες προβλέψεις να φτάσουν σε τριψήφιο νούμερο.

Η διαχείριση γίνεται με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και με επικουρικό προσωπικό, που ανέλαβε πρόσφατα εργασία στο Γ.Ν. Λαμίας .

Μεγάλο μέρος των μετακινουμένων είναι από τον χώρο των χειρουργείων, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους, η οποία διακόπηκε ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες καθώς υπήρξε θετικό κρούσμα στο ιατρικό προσωπικό και θα πάρει χρόνο να επανέλθουν στην κανονικότητα τους.

Ειδικά στην κλινική covid 19 έχουν τοποθετηθεί νέοι άνθρωποι, νοσηλευτικό προσωπικό  χωρίς εκπαίδευση και οι λιγοστοί έμπειροι δεν προλαβαίνουν να τους εκπαιδεύσουν καθώς τώρα δεν έχουν να νοσηλεύσουν 8 αλλά 45 ανθρώπους σε κάθε βάρδια. Τα νέα παιδιά εκπαιδεύονται στην πράξη!

Αντιλαμβάνεστε ποιες είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους και για τους νοσηλευόμενους συμπολίτες μας.

Η ατομική υγεία του προσωπικού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας, με πάνω από 800 εργαζόμενους, με αυτές τις μετακινήσεις και την απειρία του επικουρικού προσωπικού, τίθεται σε κίνδυνο.

Ας πάψει η λοιδορία και η απαξίωση των εργαζομένων στο Γ.Ν. Λαμίας. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι αυτοί. Έχουν δώσει όλους αυτούς τους μήνες και δίνουν τη μάχη τους, για όλους εμάς .

Περάν από την ηθική επιβράβευση και τα προσχηματικά χειροκροτήματα χρειάζονται και έμπρακτη επιβράβευση. Δικαιούνται με το παραπάνω και πρέπει να το πάρουν επίδομα για την αντιμετώπιση του covid 19 και ένταξη του επαγγέλματος τους στα βαρέα και ανθυγιεινά .

Σε όλα  τα παραπάνω με ευθύνη της κυβέρνησης το Γ.Ν. Λαμίας λειτούργει χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εν μέσου πανδημίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προμήθεια εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του και για τις πιστώσεις  του προβλεπόμενου κονδυλίου .

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης.

1. Έχει γίνει ή πρόκειται να γίνει η απαραίτητη στελέχωση της ΜΕΘ και της κλινικής covid19, με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό;

Υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των 5 νέων κλινών  ΜΕΘ και των 7 της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου; Έχει εκπαιδευτεί το επικουρικό προσωπικό;

2. Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου για την ομαλή λειτουργία και των άλλων τμημάτων εκτός covid 19 ; Θα συνεχίσει  ομαλά η διοικητική του συνέχεια ;

3. Η προμήθεια ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού που ενέκρινε το Περιφερικό Συμβούλιο ύψους 1.200.00€  για το Γ.Ν. Λαμίας έχει εγκατασταθεί;

Έχουν προκύψει νέες ανάγκες σε εξοπλισμό και πως θα συνδράμει η Περιφέρεια σε αυτό; Έχει υπάρξει πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας;

4. Υπάρχει πρόθεση να συνδράμει η περιφέρεια, με χρηματοδότηση, των αντιδραστηρίων για το δεύτερο μηχάνημα PCR (Μοριακός έλεγχος διάγνωσης covid 19) με βάση τις σημερινές αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για δωρεάν αξιόπιστο τεστ ;

5. Έχει τεθεί σε λειτουργία ο στεφανιογράφος, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα, δίνοντας λύση σε πολλούς συμπολίτες μας καθώς δεν θα μετακινηθούν στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά το επείγον της συγκεκριμένης διάγνωσης θα πραγματοποιείται στο Γ.Ν. Λαμίας ;

Γιατί χρειαζόμαστε και απαιτούμε ένα Γ.Ν. Λαμίας, το οποίο θα αντέξει τώρα αλλά θα είναι επαρκές και πιο ποιοτικό και μετά την πανδημία