Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται κακοκαιρία εξπρές και στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 07:32 Έρχεται κακοκαιρία εξπρές και στη Φθιώτιδα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε σκηνικό που θα θυμίζει Φθινόπωρο…

Ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας στη διάρκεια της Δευτέρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Κατά τόπους μάλιστα τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, στη Φθιώτιδα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα περάσει τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι έντονα.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται το πέρασμα του ψυχρού μετώπου από την κεντρική Στερεά το πρωί της Δευτέρας:

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο από την Τετάρτη έως και την ερχόμενη Κυριακή (9-13 του μηνός) διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την Ιταλία θα επιδεινώσουν εκ νέου τον καιρό με αξιόλογες βροχές. Η κεντρική Στερεά θα επηρεαστεί και πάλι με βροχές την Τετάρτη και Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα, ο Δεκέμβριος θα θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά χειμώνα. Το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι το τέλος του έτους θα είναι οι αρκετές βροχές κατά περιόδους και η κυριαρχία των νοτιάδων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να κυμανθεί σε ελαφρώς υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως στα βόρεια ορεινά. Το κρύο δεν θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να χιονίσει και σε πεδινά τμήματα.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τις πρωινές ώρες. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και προς το μεσημέρι θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ ασθενείς στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε Δ-ΒΔ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπεται αραιή συννεφιά που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσει. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-16 βαθμούς.

Γενική πρόγνωση

Τη Δευτέρα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Από τις απογευματινές ώρες και έπειτα η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα.

Την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.