7.100 θέσεις στάθμευσης στη Λάρισα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 11:19 7.100 θέσεις στάθμευσης στη Λάρισα

Πέντε νέα πάρκινγκ και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ετοιμάζει ο Δήμος Λαρισαίων.

Τη προκήρυξη του έργου για τη λειτουργία των πρώτων 5  χώρων στάθμευσης 500 θέσεων στην περίμετρο του κεντρικού τομέα της πόλης, αλλά και την υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης 1.100 θέσεων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – συζήτησης για την πορεία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λάρισας.

Τα πέντε νέα πάρκινγκ αφορούν τους δημοτικούς χώρους στην οδό Καλλιθέας, επί της οδού Γεωργιάδου στο πρανές του Λόφου του Φρουρίου,   πίσω από το υπεραστικό ΚΤΕΛ, στο Αλκαζάρ και στο Τελωνείο απέναντι από παλιό Κοιμητήριο.

Το ζήτημα της στάθμευσης αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με όσα δηλώνουν τους τελευταίους μήνες τόσο ο Δήμαρχος όσο και στελέχη της δημοτικής αρχής  από τη στιγμή μάλιστα που τα έργα αναπλάσεων δρόμων  στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά στο έργο για τα πέντε πάρκινγκ ο Δήμος προγραμματίζει έργα διευθέτησης και οργάνωσης των χώρων, με συστήματα ελέγχου εισόδου εξόδου, διαγραμμίσεις, περιφράξεις κλπ.  Ερωτηματικά υπάρχουν για την τιμολογιακή πολιτική για τους χρήστες των  χώρων στάθμευσης, ωστόσο στελέχη της δημοτικής αρχής, εκτιμούν ότι οι τιμές θα είναι ελκυστικές.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι το έργο για τα συγκεκριμένα πάρκινγκ να τρέχει γρήγορα με στόχο αυτοί να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021.

Η πολιτική διαχείρισης της στάθμευσης όπως καταγράφεται στο ΣΒΑΚ Λάρισας

Στο «Αν. Τρίτσης» το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λαρισαίων δηλώνει έτοιμος και για την λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον κεντρικό τομέα όπως τόνισε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης. Ο φάκελος της μελέτης είναι έτοιμος και μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου,    θα κατατεθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνη Τρίτσης», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας του ΣΒΑΚ κ. Χρυσόστομος Ριζομυλιώτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα περιλαμβάνει  δύο Ζώνες με πληρωμή τέλους στάθμευσης και χρονικό περιορισμό και μία ζώνη με θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Πορτοκαλί Ζώνη, που περιλαμβάνει περίπου 650 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης επισκεπτών, με πληρωμή τέλους στάθμευσης και επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια έως τρεις ώρες, οι οποίες χωροθετούνται σε μικρή απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα.

Πράσινη Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει περίπου 450 θέσεις μακροχρόνιας στάθμευσης (έως 24 ώρες) επισκεπτών και εργαζομένων, με χαμηλή τιμολόγηση, που χωροθετούνται σε μέση απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα.

Μπλε Ζώνη, με 2.900 θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων, οι οποίες χωροθετούνται σε όλους τους τοπικούς δρόμους, που πρόκειται να  σημανθούν άμεσα και να χαρακτηρισθούν ως ήπιας κυκλοφορίας και σταδιακά να διαμορφωθούν κατάλληλα. Στις θέσεις αυτές έχουν δικαίωμα να σταθμεύουν, σε όλο το 24ωρο, μόνο οι κάτοχοι κάρτας στάθμευσης κατοίκου.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου παραμένουν 2.600 θέσεις στάθμευσης χωρίς περιορισμό.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, όπως παρουσιάστηκαν στο ΣΒΑΚ της Λάρισας είναι:

Έξυπνο σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης. Η επίβλεψη και διαχείριση των θέσεων στάθμευσης της πόλης θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα διασύνδεσης μεμονομένων λύσεων (πλατφόρμα έξυπνης πόλης) του δήμου, η οποία θα λειτουργεί ως Κεντρικό πληροφοριακό σύστημα (management tool) για τον πλήρη έλεγχο της υποδομής ελεγχόμενης στάθμευσης.

Σύστημα χρέωσης χρόνου στάθμευσης επισκεπτών

  • Με χρήση ηλεκτρονικών παρκόμετρων (Pay&Display) όπου θα δηλώνεται (πληκτρολογείται) ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, η θέση στάθμευσης και η ώρα έναρξης και λήξης της επικείμενης στάθμευσης ή η διάρκεια του χρόνου στάθμευσης (π.χ. 30 λεπτά, 60 λεπτά κτλ).
  • Με χρήση τηλεφωνικού χρόνου στάθμευσης, ο οποίος αποκτάται με την χρησιμοποίηση πιστωτικών/ χρεωστικών/προπληρωμένων καρτών. Μέσω σχετικής εφαρμογής ο χρήστης επιλέγει τη θέση στάθμευσης, το χρόνο στάθμευσης και δηλώνει τον αριθμό πινακίδας του οχήματος του.

Σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών για την απόκτηση του ειδικού σήματος μόνιμων κατοίκων.

Σύστημα διαχείρισης μόνιμων κατοίκων, όπου θα καταχωρούνται οι κάτοικοι, για τους οποίους εγκρίνεται η έκδοση του ειδικού σήματος με καταβολή μειωμένου ετησίου αντιτίμου.

Σύστημα αισθητήρων για την ανίχνευση κατάληψης θέσης από όχημα. Ο ζητούμενος εξοπλισμός θα πρέπει να ανιχνεύει την κατάληψη θέσης και να ενημερώνει ασύρματα την πλησιέστερη συσκευή αυτόματης πώλησης παρκόμετρο και από εκεί το κέντρο ελέγχου είτε απευθείας το κέντρο ελέγχου.

Σύστημα ελέγχου από τη Δημοτική Αστυνομία. Με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ο δημοτικός αστυνομικός θα λαμβάνει από το κέντρο ελέγχου οδηγίες για παράνομες σταθμεύσεις και θα μεταβαίνει στις αντίστοιχες θέσεις όπου και θα ελέγχει τη νομιμότητα στάθμευσης του εκάστοτε οχήματος και σε περίπτωση παράβασης, θα μπορεί να εκδώσει απευθείας κλήση, η οποία θα καταχωρείται αυτομάτως στο σύστημα.

Σύστημα διαχείρισης κλήσεων και παραβάσεων. Στο σύστημα αυτό θα καταχωρούνται οι παραβάτες και το αντίτιμο που υποχρεούνται να καταβάλλουν στον Δήμο.

Σύστημα ανάλυσης οικονομικών στοιχείων. Το σύστημα θα πρέπει να δίνει μια μηνιαία αναφορά της οικονομικής κατάστασης για το Δήμο.

Εφαρμογή για έξυπνες φορητές συσκευές, μέσω της οποίας οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης με χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών χαρτογράφησης.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση