Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Επιμένει ο κορωνοϊος - Τι έδειξαν τα τελευταία rapid test

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 15:04 Λαμία: Επιμένει ο κορωνοϊος - Τι έδειξαν τα τελευταία rapid test

Συνεχίζονται οι έλεγχοι Πέμπτη - Κυριακή…

«Ανησυχητικά σταθερή» παρουσιάζεται η κατάσταση με τον επικίνδυνο ιό sars-cov-2 στη Λαμία, καθώς το ποσοστό μεταξύ θετικών - αρνητικών τεστ παραμένει στα ίδια επίπεδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ Φθιώτιδας, στο χώρο δίπλα από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας 239 γρήγορα τεστ (rapid test) με τη μέθοδο μέσα από το αυτοκίνητο (drive through testing) και από αυτά βγήκαν θετικά τα 7. Ποσοστό 2,93%.

Στο σύνολο μετά από 18 ημέρες έχουμε 1.604 τεστ με 50 θετικά, ποσοστό 3,12%.

Από τη μία, η σταθερότητα αυτή όπως μας λέει ο υπεύθυνος για τις ΚΟΜΥ Φθιώτιδας, Ιατρός - Παθολόγος της 2ης ΤΟΜΥ Λαμίας Παύλος Μαμακής, είναι ενθαρρυντική, από την άλλη όμως με δεδομένο ότι στο σύνολο της χώρας η μετάδοση του ιού παρουσιάζει πτώση θα έπρεπε αυτή να είχε παρατηρηθεί και στην περιοχή μας. Σημαντική λεπτομέρεια όμως όπως επισημαίνει ο κ. Μαμακής ότι «τα 5 από τα τελευταία 7 θετικά περιστατικά προέρχονται από την ίδια οικογένεια, ενώ και τα άλλα δύο είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό λίγο επηρεάζει την τυχαιότητα των δειγμάτων και επιβεβαιώνει την ενδοοικογενειακή μετάδοση, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε με ευλάβεια τα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης», σημειώνει ο κ. Μαμακής που ακούραστα μαζί με τους ανθρώπους των Κινητών Ομάδων έχουν λάβει και επεξεργαστεί χιλιάδες δείγματα αποτυπώνοντας την εικόνα του γενικού πληθυσμού.

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός, ο οποίος για μία ακόμη φορά παραβρέθηκε στη διαδικασία δειγματοληψιών, στηρίζοντας το έργο των ΚΟΜΥ. «Επιμένουμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα με δύο δειγματοληψίες και για όσο διάστημα χρειαστεί», μας λέει ο κ. Στασινός τον οποίο ρωτήσαμε και για τα αποτελέσματα των 152 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους του Δήμου Λαμιέων. «Είναι πολύ ευχάριστο που στο σύνολο των 74 συν 78 τεστ που έγιναν σε υπαλλήλους του Δήμου βγήκε μόλις ένα θετικό το οποίο μάλιστα είναι υπό εξέταση, καθώς σε δεύτερο έλεγχο βγήκε αρνητικό!».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το θετικό τεστ αντιστοιχεί σε υπάλληλο παιδικού σταθμού οι οποίοι βέβαια είναι κλειστοί και η συγκεκριμένη γυναίκα σε επανέλεγχο βγήκε αρνητική. Ο έλεγχος θα επαναληφθεί από Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (7/12) και μέχρι να βγει το νέο αποτέλεσμα η γυναίκα παραμένει σε καραντίνα μαζί με τις στενές επαφές του όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Τα rapid test θα συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα την Πέμπτη 10 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στον ίδιο χώρο στην οδό Φιλίας από τις 09:00’ το πρωί έως τη 1:00’ το μεσημέρι.

Η η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και οι άνθρωποι των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ με πολύ ευγένεια και κατανόηση παίρνουν τα δείγματα και σε μερικά λεπτά έχει σταλεί η απάντηση του αποτελέσματος στο κινητό σας.