Λήψη έκτακτων μέτρων από την Πολιτική Προστασία Στερεάς για την κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 23:51 Λήψη έκτακτων μέτρων από την Πολιτική Προστασία Στερεάς για την κακοκαιρία

Η πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού αναμένεται να επηρεάσει και τις περιοχές ευθύνης της Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μετά την έκδοση νέου έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Μεταξύ άλλων το έκτακτο δελτίο περιλαμβάνει ότι θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020) η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και μέχρι το μεσημέρι βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες.

Πρόσκαιρα, από τις πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020), η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.

Μέτρα από την Πολιτική Προστασία

Με αφορμή τα έντονα φαινόμενα που θα επικρατήσουν σε περιοχές της, η Πολιτική Προστασία Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε οδηγίες προκειμένου όλες οι Υπηρεσίες της να είναι σε ετοιμότητα.

Επίσης οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους κλπ),  καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους.

Επίσης οι Δήμοι με περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Επίσης οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση