Σαρακιώτης: Γιατί υπο-αξιοποιείτε τους δημόσιους ερευνητικούς φορείς;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 10:49 Σαρακιώτης: Γιατί υπο-αξιοποιείτε τους δημόσιους ερευνητικούς φορείς;

«Αβάσιμες, ανεπαρκείς και μη πειστικές απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (tests) για τον COVID-19», χαρακτηρίζει ο βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης και σαράντα δύο (42) Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, που προσυπογράφουν την ερώτησή του,  τις εξηγήσεις του αρμόδιου υπουργείου για τη μη αξιοποίηση των δημόσιων ερευνητικών κέντρων στη μάχη κατά της πανδημίας.

Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν 8.000 tests ημερησίως, σε χαμηλότερες τιμές, αυτά υπο-αξιοποιούνται επί μακρόν, κάνοντας κατά μέσο όρο, μόλις 1.306 tests ημερησίως, ενώ παράλληλα, ο αριθμός των εκτελούμενων tests διαφοροποιείται σημαντικά κάθε μέρα, με αποτέλεσμα την πιθανώς λανθασμένη αποτύπωση των νέων κρουσμάτων.

Με ποια κριτήρια, αναρωτιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσει το αρμόδιο Υπουργείο τα ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία και κοστίζουν περισσότερο οι διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό;

Η αφορμή για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Σαρακιώτη και των 42 Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δόθηκε από την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (στις 17-11-2020), σε προηγούμενη ερώτηση του ιδίου, για το ρόλο και την αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων και άλλων επιστημονικών φορέων στη διαχείριση της πανδημίας, στην οποία και μεταξύ άλλων δηλώνεται ξεκάθαρα ότι: «έχουν τη δυνατότητα ελέγχου 6.000 δειγμάτων ημερησίως (ΕΚΠΑ: 1000, ΙΙΒΕΑΑ: 2.500, ΙΝ.Ε.Β. του ΕΚΕΤΑ: 2.500) με προοπτική αύξησης στις 8.000 δείγματα ημερησίως, εφόσον προκύψει ανάγκη» καθώς και ότι: «το σύνολο εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από 28/08/2020 – 02/11/2020 είναι 86.224 (μέσος ημερήσιος αριθμός: 1.306)».

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα, σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη και τους συναδέλφους του βουλευτές στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναφορικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία, όταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αυξημένο ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και σημαντικού αριθμού απωλειών ανθρώπινων ζωών, σε καθημερινή βάση.

Τέλος, όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, οι ερωτώντες Βουλευτές, οι τωρινοί χειρισμοί της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων, κινούνται στον αντίποδα όσων συνιστούν κορυφαίοι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί για τα θέματα δημόσιας υγείας, όταν και από την άνοιξη καλούν τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μαζική διενέργεια tests, προτάσσοντας το ως ένα αποτελεσματικό μέσο ανάσχεσης της πανδημικής κρίσης, ενώ καταδεικνύουν ταυτόχρονα, την υποκριτική στάση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης απέναντι στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, τον οποίο και παρά τις ψευδεπίγραφες ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια, απαξιώνουν συνεχώς.

Το κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση