Κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 10:24 Κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς

Συνεχίζεται η «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών από την Ιταλία στη χώρα μας!

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένουμε από την Κυριακή και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, με πολύωρες και ισχυρές βροχοπτώσεις ειδικά σε περιοχές της Εύβοιας, καθώς και των Σποράδων.

Όπως σημειώνει ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας, οι συγκεκριμένες περιοχές θα βρεθούν στο πεδίο σύγκλισης ΒΔ ανέμου από τον Θερμαϊκό κόλπο με ΒΑ άνεμο από το βόρειο Αιγαίο. Εκεί που θα συγκρούονται οι, διαφορετικής διεύθυνσης, άνεμοι θα έχουμε φαινόμενα μεγάλης διάρκειας.

Δείτε το σχετικό χάρτη:

Συνολικός εκτιμώμενος υετός έως το μεσημέρι της Τρίτης συμφωνα με την τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού μοντέλου (ECMWF)​:

Το συγκεκριμένο χαμηλό που θα πλήξει τη χώρα μας το επόμενο διήμερο θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, στην κεντρική και νότια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ΑττικοΒοιωτία, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η «παρέλαση» αυτών των βαρομετρικών χαμηλών από την Ιταλία, ευτυχώς τελειώνει την Τρίτη, καθώς αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και θα επικρατήσουν αντικυκλωνικές συνθήκες στη χώρα μας, δηλαδή τοπικές συννεφιές με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και απουσία βροχών. Το μοτίβο αυτό φαίνεται να κυριαρχεί τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μηνός και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με ήπιο καιρό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εξής περιοχές:

α) Στην Κεντρική Εύβοια και τις Σποράδες:  οι περιοχές αυτές θα βρεθούν στο "στόχαστρο" πολύωρων βροχοπτώσεων από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Τρίτης.

β) Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου αναμένονται ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από τις απογευματινές ώρες. Στη διάρκεια της νύχτας οι βροχές θα ενταθούν στη νότια Φθιώτιδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς κι η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-13 βαθμούς.

Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια του νομού. Μετά το μεσημέρι οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ασθενείς ΒΔ ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 5-13 βαθμούς.

Από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Γενική πρόγνωση

Την Κυριακή στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και δυτική Κρήτη με τα φαινόμενα αυτά να επεκτείνονται στη διάρκεια της νύχτας στην υπόλοιπη Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Στερεά. Οι νοτιάδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα.

Τη Δευτέρα στη δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και τοπικά στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάσουν τα 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση