Σπερχειός: Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 09:08 Σπερχειός: Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η κοιλάδα του Σπερχειού επιτέλους θωρακίζεται....

Ένα πολύ σημαντικό έργο παραδόθηκε και επίσημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που αφορά στην διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων του Σπερχειού ποταμού στην περιοχή διέλευσης της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λειανοκλαδίου, το οποίο υλοποίησε την εταιρεία «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.» των «Αφων ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» , μετά από ανάθεση της ΕΡΓΟΣΕ.

Από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Γιώργος Τρύφωνας δήλωσε: «Παραδίδουμε ένα ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού ποταμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ένα έργο που έγινε υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους λόγω της περιοχής NATURA…»

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας δήλωσε: «Ένα έργο που ήταν αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε. Έτσι καλύπτεται πλέον το 100% της μισής κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού και πλέον είναι διασφαλισμένη η διέλευση του ΕΡΓΟΣΕ και της ΠΑΘΕ στις γέφυρες  που ακολουθούν προς τα ανατολικά. Πήρε πολύ χρόνο για να γίνει αλλά είναι ένα τέλειο έργο…»

Δείτε το βίντεο:

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στην εταιρεία «Αφοι ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.», υλοποιήθηκαν οι εξής εργασίες:

• Καθαίρεση υφισταμένου και κατασκευή νέου Νοτίου Αναχώματος της κοίτης του Σπερχειού ποταμού από την θέση ανάντη του Μεριστή έως την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας μήκους περίπου 300 μέτρων.

• Αποκατάσταση της επιχωματωμένης και κλεισμένης από την συσσώρευση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης νέας κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση νέας στάθμης ροής στη στέψη του φράγματος.

Οι παραπάνω εργασίες έχουν διττό σκοπό. Αφενός, την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των έργων υποδομής για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Αφετέρου, την προστασία της ευρύτερης περιοχής και τη θωράκισή της απέναντι σε πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, ότι η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεδομένου ότι η περιοχή του ποταμού Σπερχειού προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και εμπίπτει στην Ζώνη Ειδικής Αξιολόγησης (GR 2440005) διατηρώντας την απαραίτητη οικολογική παροχή προς την Παλαιή κοίτη του ποταμού μέσω του τεχνικού της «Αλαμάνας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν κατάλληλες προσβάσεις για τον τακτικό μελλοντικό καθαρισμό, για διευκόλυνση της πρόσβασης στον ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, προσδίδοντας στον Σπερχειό ποταμό ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Δείτε φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση