Κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών λέει το Υπουργείο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 09:50 Κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών λέει το Υπουργείο

Δεν ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Λαμίας…

Αντικρουόμενες με την πραγματικότητα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες απορίες και καταγγελίες μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, αναφορικά με την καθυστέρηση έναρξης του εμβολιασμού σε κάποια Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (2/1) από το υπουργείο Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους «Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας» και ότι ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. «Ως εκ τούτου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», δήλωσε με έμφαση ο ΓΓ ΠΦΥ ωστόσο η ΠΟΕΔΗΝ και υγειονομικοί στα Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και του Βόλου τον διαψεύδουν.

«Αργά χθες το μεσημέρι ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοι ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα. Αφού ήταν έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα και είχαν κλεισθεί τα ραντεβού των συναδέλφων για να εμβολιαστούν. Μάλιστα τα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν και ετοιμάστηκαν να παραλάβουν τα εμβόλια τη Κυριακή. Προφανώς λοιπόν υπήρξε ζήτημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Προκλήθηκε αναστάτωση στους εργαζόμενους των εν λόγω νοσοκομείων», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συγκεκριμένη καταγγελία απάντησε το ίδιο βράδυ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης κρατώντας τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Υγειονομική Περιφέρεια για τους ανθρώπους της,  βάσει του γενικότερου σχεδίου για σταδιακή ένταξη όλων των Νοσοκομείων στους εμβολιασμούς σε τρεις ημερομηνίες (4, 7 και 11 Ιανουαρίου).

Ειδικότερα τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου για την 5η ΥΠΕ θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στα Γενικά Νοσοκομεία Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, αφήνοντας τα Νοσοκομεία του Βόλου και της Στερεάς σε επόμενη ημερομηνία.

Αναλυτικά θα εμβολιαστούν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη (αργία των Θεοφανείων), Πέμπτη και Παρασκευή, 380 υγειονομικοί στο Γ.Ν. Λάρισας, 495 υγειονομικοί στο Γ.Ν. Τρικάλων και 380 υγειονομικοί στο Γ.Ν. Καρδίτσας, με 100 ημερήσιους εμβολιασμούς.

Αναφορικά με το Νοσοκομείο Λαμίας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών, οι υγειονομικοί είχαν ειδοποιηθεί ότι οι εμβολιασμοί θα γινόντουσαν από Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Τις τέσσερις πρώτες ημέρες θα γινόντουσαν από 100 εμβολιασμοί και 27 την Παρασκευή (σύνολο 427).

Σχετικά με το πότε τελικά θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση σύμφωνα με το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Με βάση πάντως τα αριθμητικά δεδομένα της Θεσσαλίας και τα αντίστοιχα της Στερεάς Ελλάδας (κατά αναλογία) οι πρώτες 11.500 δόσεις που ανακοινώθηκε ότι έχουν φτάσει στο ΣΥ.ΦΑ. Καρδίτσας φαίνεται να επαρκούν και για τις δύο δόσεις των υγειονομικών των 13 Νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση