Καιρός: Από τις Αλκυονίδες στα χιόνια!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 08:15 Καιρός: Από τις Αλκυονίδες στα χιόνια!

Έρχονται χιόνια και τσουχτερό κρύο, αφού ο υδράργυρος στη Φθιώτιδα τις επόμενες ημέρες θα κάνει βουτιά 15 βαθμών Κελσίου.

Η πρώτη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας είναι προ των πυλών και σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα θα φέρει χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά και τσουχτερό κρύο που το Σαββατοκύριακο θα είναι πιο αισθητό στη Φθιώτιδα με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Μάλιστα τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν αποκλείεται να χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Λαμίας, χωρίς όμως να το στρώσει.

Την Κυριακή τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν τοπικές χιονοπτώσεις στα πόδια της Χαλκιδικής, το βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, την ανατολική Εύβοια και πιθανόν τις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις, τσουχτερό κρύο και παγετός κατά τόπους ισχυρός στη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη. Από αργά το βράδυ της Πέμπτης θα έχουμε βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, που μάλιστα τα ξημερώματα της Παρασκευής θα φτάσουν πρόσκαιρα αρκετά χαμηλά (200-300μ).

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ΒΔ ανέμους 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί από 7-11 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά, που στη διάρκεια της νύχτας θα κατέβουν σταδιακά σε χαμηλότερα υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-10 βαθμούς.

Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά με γρήγορη βελτίωση. Πρόσκαιρα τα ξημερώματα τα χιόνια θα κατέβουν μέχρι περίπου τα 200-300μ στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα σημαντική πτώση και θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς. Τις πρωινές ώρες κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός.

Γενική πρόγνωση
Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται Α-ΒΑ και στη διάρκεια της Τρίτης θα επηρεάσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε ΒΔ και η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει από την Αφρικανική σκόνη, ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Την Τετάρτη στα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν κατά τόπους στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας από τις απογευματινές ώρες και έπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη στο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι βελτιωμένος, αλλά από τις απογευματινές ώρες στη δυτική και βόρεια χώρα αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα. Μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην κεντρική Ελλάδα καθώς και στο βόρειο Αιγαίο, ενώ τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Παρασκευή προβλέπονται βροχές στο Αιγαίο και την ανατολική Στερεά με τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά ορεινά και ημιορεινά. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα πέσουν στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση