Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού των υγειονομικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 19:41 Φθιώτιδα: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού των υγειονομικών

Πλην των ιδιωτών ιατρών. Από Σάββατο τα δύσκολα με τα εμβόλια για τους 85+…

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Λαμίας, ολοκληρώνοντας την Τετάρτη (13/1) με τα Κέντρα Υγείας, τον εμβολιασμό των υγειονομικών του Δημόσιου Τομέα.

Σύμφωνα και με την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν άλλοι 40 εμβολιασμοί φθάνοντας συνολικά τους 615 μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που κατατάσσει τη Φθιώτιδα στη 16η θέση των περιφερειακών ενοτήτων και στην 3η εντός της 5ης ΥΠΕ πίσω από Λάρισα και Τρίκαλα.

Στη διάθεση των ανθρώπων του ΓΝ Λαμίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες 70 δόσεις που θα χορηγηθούν σε μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, με προτεραιότητα στις ειδικότητες των παιδίατρων, παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών.

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έρχεται και η επόμενη παρτίδα στο ΓΝ Λαμίας προκειμένου το Σάββατο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και συγκεκριμένα σε άτομα των 85+. Τα πρώτα ραντεβού κλείστηκαν για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, ωστόσο υπάρχουν πολλές απορίες και ερωτηματικά για τον προγραμματισμό και κυρίως την τήρησή του.

Ειδικότερα, σε αυτή την ηλικία ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν μπορεί να μετακινηθεί μόνο του ακόμη και με τη βοήθεια απλού συνοδού. Από τη στιγμή που το μοναδικό κέντρο εμβολιασμού πχ για τη Φθιώτιδα είναι το Νοσοκομείο Λαμίας, υπάρχουν πολίτες του νομού 90 και 99 ετών, που θα πρέπει να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιασθούν. Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος/α δεν μπορέσει να έρθει; Η λογική υπαγόρευε μια ποσόστωση μεταξύ των κρίσιμων ηλικιών 65+/75+/85+ μέσω του συστήματος ώστε να μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι ημερήσιοι εμβολιασμοί και να μην υπάρξει κίνδυνος συνωστισμού ιδιαίτερα ευπαθών ατόμων την ίδια ημέρα σε ένα πολύ μικρό χώρο.

Καλό θα ήταν να μη φανεί στην πράξη η αδυναμία του σχεδιασμού ειδικά σε αυτή την περίοδο που πολύς κόσμος αναζητά με αγωνία το εμβόλιο για την ανοσία στον επικίνδυνο ιό.

Να σημειώσουμε τέλος ότι σύμφωνα με το υπουργείο έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα 64.824 εμβολιασμοί και από αυτούς οι 64.566 αντιστοιχούν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι ήδη 258 άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο για 2η φορά, αποκτώντας την πολυπόθητη ανοσία κατά του θανατηφόρου ιού.