Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα χιονίσει σε Λαμία και Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 09:12 Πότε θα χιονίσει σε Λαμία και Φθιώτιδα

Όλα δείχνουν ότι ο χιονιάς θα επισκεφτεί τη Λαμία και άλλες πεδινές περιοχές της Φθιώτιδας.

Ανατροπή στα προγνωστικά δεδομένα, καθώς πλέον τα περισσότερα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν οτι θα έχουμε χιονοπτώσεις το Σάββατο ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στη Θεσσαλία καθώς επίσης και στην δυτική & κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα η "ανατροπή" αυτή οφείλεται στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία μέσα στην Παρασκευή το οποίο θα κινηθεί προς το νότιο Ιόνιο.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που θα προϋπάρχουν στη χώρα μας από το ψυχρό μέτωπο της Παρασκευής θα συνδυαστούν με τους νοτιάδες στην ανώτερη ατμόσφαιρα από το χαμηλό αυτό, με αποτέλεσμα τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υγρασίας που θα πέσουν με τη μορφή χιονιού.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Aπό αργά το βράδυ της Παρασκευής πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς, καθώς επίσης και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας και δυτικής Μακεδονίας. 

β) Στη διάρκεια της νύχτας και προς το ξημέρωμα του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία μέχρι τα πεδινά. Επίσης, θα χιονίσει και στην ανατολική Στερεά σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 200μ).

γ) Στην ανατολική Στερεά θα ξεκινήσει να χιονίζει από αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα με τις χιονοπτώσεις να εντείνονται στη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στη βόρεια Φθιώτιδα θα χιονίσει και στα πεδινά ακόμα και στη Λαμία. Στα παραθαλάσσια τμήματα θα πέφτει βροχή ή χιονόνερο.

(Δείτε τον χάρτη φαινομένων για το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανανέωση του Ευρωπαϊκού μοντέλου (ECMWF). Οι μωβ χρωματισμοί υποδηλώνουν χιονόπτωση).