Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ταχύπλοα σκάφη στο Λιμενικό σε Ευβοϊκό και Παγασητικό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 10:49 Νέα ταχύπλοα σκάφη στο Λιμενικό σε Ευβοϊκό και Παγασητικό

Συνελήφθη ένα άτομο για την ανατίναξη του ΑΤΜ στα Νέα Στύρα…

Τη δράση των υπηρεσιών της για τον τελευταίο μήνα του χρόνου (Δεκέμβριος), παρουσιάζει η 4η Περιφερειακή Διοίκησης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είναι υπεύθυνη για τις ακτές και τα λιμάνια, Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Ο τελευταίος μήνας του 2020, είχε μεταξύ άλλων και μία ανατίναξη ΑΤΜ σε περιοχή ευθύνης του Α’ Λιμενικού Τμήματος  Νέων Στύρων Ευβοίας, για την οποία η 4η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δημοσιοποίησε τη σύλληψη ενός ατόμου, μαζί με άλλες 11 συλλήψεις για διάφορα άλλα αδικήματα

Από το Σεπτέμβριο στις αρμοδιότητες των Λιμενικών είναι και οι έλεγχοι για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της covid-19, βεβαιώνοντας αρχικά 20 παραβάσεις σε 2.735 ελέγχους, τον Οκτώβριο μόλις τρεις (3) σε 2.027 ελέγχους και Νοέμβριο καιΔεκέμβριο, καμία σε 1.117 και 951 ελέγχους, αντίστοιχα. Ωστόσο για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας είχαμε 133 παραβάσεις.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία που μας δόθηκαν:

α) Συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) άτομα και ειδικότερα:

· Ένα (01) άτομο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

· Οκτώ (08) άτομα για οδήγηση άνευ κατοχής της σχετικής άδειας ικανότης οδήγησης .

· Ένα (01) άτομο για κλοπή ναυτιλιακού εξοπλισμού.

· Ένα (01) άτομο για ανατίναξη μηχανήματος ATM.

β) Πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε (05) διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικότερα:

· Τέσσερα (04) με ιδιωτικά σκάφη από λιμάνια των Β. Σποράδων προς το λιμένα Βόλου.

· Μία (01) με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από λιμάνια των Β. Σποράδων προς το λιμένα Βόλου.

γ) Πραγματοποιήθηκαν συνολικά διακόσιοι σαράντα πέντε (245) έλεγχοι τροχαίας αστυνόμευσης και:

·  Βεβαιώθηκαν διακόσιες σαράντα τέσσερις (244) παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

δ) Πραγματοποιήθηκαν σαράντα τρεις (43) έλεγχοι εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου σε Επιβατηγά / Οχηματαγωγά πλοία και Κ.Υ.Ε. σε χώρους αρμοδιότητας μας με αρνητικά αποτελέσματα.

ε) Κατασχεθήκαν:

6,5 γρ. ακατέργαστη κάνναβη.

στ) Στο πλαίσιο της Λιμενικής Αστυνομίας:

i) Βεβαιώθηκαν συνολικά εκατόν εξήντα τρεις (63) παραβάσεις.

Ειδικότερα:

· Τριάντα εννέα (39) παραβάσεις Γενικού Κανονισμού Λιμένα.

· Οκτώ (08) παραβάσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

· Τρεις (03) παραβάσεις λοιπών διατάξεων.

· Δέκα τρεις (13) Αλιευτικές παραβάσεις, ενώ κατασχεθήκαν τα κάτωθι αλιεύματα:

 890 άτομα ολοθούριο – 59 κιλά χταπόδια – 2,8 κιλά διάφορα .

Και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους εξήντα χιλιάδων τριακοσίων πενήντα (60.350) ευρώ.

ii) Έλεγχοι εφαρμογής μέτρων περιορισμού covid-19

Για την διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωναϊού COVID-19, από την Υπηρεσία μας και τις Λιμενικές Αρχές Υπαγωγής κατά τον μήνα Δεκέμβριο διενεργήθηκαν συνολικά:

α) Εννιακόσιοι πενήντα ένας (951) έλεγχοι σε δρομολογημένα επιβατηγά πλοία καθώς και σε τουριστικά ημερόπλοια, τόσο προ απόπλου όσο και εν πλω χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.

β) Δέκα οκτώ χιλιάδες εννέα (18.009) έλεγχοι των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, βεβαιωθήκαν εκατόν τριάντα τρεις (133) παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους τριάντα εννέα χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (39.600€).

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι αμφότερες οι Λιμενικές Αρχές Βόλου και Αλιβερίου (υπαγωγής Κ.Λ. Χαλκίδας) ενισχύθηκαν με αντίστοιχα ένα πλωτό περιπολικό ταχύπλοο σκάφος ικανών επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Τα εν λογω ΠΛΣ αναμένεται να συμβάλουν τόσο στην αναβάθμιση της αστυνόμευσης όσο και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης των ανωτέρω Λιμενικών Αρχών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος νομιμότητας και ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.

Θυμίζουμε ότι η 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο έχει περιοχή ευθύνης τις ηπειρώτικες ακτές τις χώρας στους λιμένες όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και την αντίστοιχη χωρική θάλασσα από τις εκβολές του χειμάρρου Παπαπούλι του Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας διατρέχουν το σύνολο της ακτογραμμής Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Βοιωτίας μέχρι το Σέσι Γραμματικού Αττικής. Επίσης στην περιοχή ευθύνης της ανήκουν η Εύβοια, η ν. Σκύρος, οι Βόρειες Σποράδες καθώς και πλειάδα νησίδων και βραχονησίδων. Στην 4 Η ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ υπάγονται οι Λιμενικές Αρχές Χαλκίδας, Βόλου, Καρύστου, Αιδηψού, Στυλίδας, Σκιάθου, Κύμης με τα υποτεταμένα σε αυτές κλιμάκια.